:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2015   12:05

0

112

Ambasador o otmici: Iscenirali sudar, kao na filmu

To je potvrdio srpski ambasador u Tripoliju Oliver Potežica, koji se takođe nalazio u koloni.

"Oko 14:15 po libijskom vremenu, odnosno oko 13:15 po srpskom vremenu, na izlasku iz libijskog grada Sabrata, došlo je do napada na kolonu od troje kola, u kojoj je bilo dvoje kola ambasade Srbije u Tripoliju i jedna kola u kojima je bio libijski državljanin koji je pratio kolonu baš u cilju bezbednosti i lakšeg prolaska", rekao je Potežica.

Ambasador se nalazio u prvom vozilu, zajedno sa suprugom i sinovima od 14 i osam godina, dok su u drugom bili vozač ambasade Jovica Stepić i administrativni ataše ambasade Slađana Stanković, koji su oteti.

"Do napada je došlo tako što su napadači prvo iscenirali sudar, odnosno udarili su otpozadi u kola ambasade i kada je vozač pokušao da izađe vidi šta se desilo oni su ga bukvalno uvukli u jedna od kola. U napadu je učestvovalo najmanje dvoje kola", ispričao je Potežica.

Prema njegovim rečima, napadači su zatim Slađanu Stanković ljubazno zamolili da izađe i uđe u ta druga kola i bukvalno odmah nestali.

"U međuvremenu, dok su oni izlazili, mi smo zaustavili prvo dvoje kola i libijski državljanin koji je bio u pratnji i ja smo potrčali prema napadačima, u nameri da zaštitimo i da pomognemo našim ljudima, u nevolji", rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, jedan od napadača, koji su svi nosili crne fantomke, nešto je doviknuo libijskom državljaninu koji je bio u pratnji i osuo rafal u pravcu Potežice i tog Libijca, koji je pogođen u butinu.

"Napadači su brzo nestali i otišli u pravcu grada Sabrate. Pošto su kola ambasade ostala bez vozača, vratio sam se i prvo ih zaustavio pošto su se kretala unazad dosta velikom brzinom, na užas moje žene i dece koji su mislili da je u kolima bomba", priča Potežica.

"Bilo je kao na filmu", dodao je on.

Ambasador je rekao i da su na lice mesta odmah stigli pripadnici libijske bezbednosti i građani koji su maksimalno pružili pomoć, kao i policija.

Ranjeni libijski državljanin odvezen je u bolnicu gde mu je iz butine izvađen metak, a posle kraćeg tretmana, pušten je kući.

"Zatim smo otišli u kuću libijskog prijatelja, lidera jednog od plemena koji nam je pružio punu zaštitu i koji sarađuje s nama, gde su odmah stigli i gradonačelnik Sabrate i komandant bezbednosti Sabrate. Dali smo im sve podatke i obavestili libijsko Ministarstvo inostranih poslova u Tripoliju, obavestili smo šefa državne bezbednosti paralelne vlade u Tripoliju o ovom incidentu, a telefonom je pozvao premijer paralelne vlade u Tripoliju koji je izrazio žaljenje zbog incidenta i rekao da će sve učiniti da naši ljudi budu pronađeni", dodao je Potežica.

On je dodao da su se, u međuvremenu, mnogi Libijci javili i ponudili pomoć, dok su snage bezbednosti u Sabrati i policija preduzeli sve akcije pretrage, uključujući postavljanje kontrolnih punktova.

Prema prvim informacijama, povodom incidenta uhapšena je jedna osoba i od nje mogle da se dobiju neke informacije, posle suočavanja s ranjenim Libijcem koji bi mogao da prepozna napadača.

Potežica je rekao da je u Libiji veliki značaj pridat ovom slučaju, a mnogi mehanizmi pokrenuti da bi dvoje srpskih državljana bilo oslobođeno.

"Nastavljamo da intenzivno pratimo situaciju i da se angažujemo", istakao je Potežica.

Ambasador misli i da bi i on i njegova supruga bili oteti da deca nisu bila sa njima.

"Naš utisak po načinu napada i toj akciji je da je sve više delovalo kao kriminalni čin nego politički, ali nećemo da prejudiciramo", dodao je Potežica.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva