:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 08, 2018   12:05

0

178

Ambasador Koč: Erdogan dolazi u radnu posetu BiH


Haldun Koč tvrdi da Erdoganov dolazak u Sarajevo nema veze sa vanrednim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj, koji su zakazani za 24. jun, prenosi Hina.



"Posetu ocenjujemo kao radnu posetu koja treba da ima fokus upravo na ekonomskim, trgovinskim temama i onim koje se tiču dodatnih investiranja, te razvoja saradnje dve zemlje. Iz te perspektive treba posmatrati predstojeću posetu", rekao je Koč novinarima u Sarajevu.



Ambasador Koč je podsetio da je tokom zvanične i službene posete premijera Turske BiH Binalija Jildirima krajem marta ove godine zvanično i najavljena Erdoganova poseta za jun, ali je pomerena za 20. maj.



"U vreme kada je počela zvanična komunikacija u vezi s najavom i predlozima datuma za posetu predsednika Erdogana, u Turskoj su se dogodila određena politička zbivanja usled kojih je došlo do raspisivanja prevremenih izbora, zbog čega je poseta pomerena za raniji termin", objasnio je Koč.



Kako je naveo, u okviru ove radne posete planirano je da Erdogan sa zvaničnicima BiH razgovara o političkoj, ekonomskoj, regionalnoj i trgovinskoj saradnji, ali i o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd.



Ambasador je podsetio da je u toku izrada Studije izvodljivosti u vezi s ovim projektom, a da sam rad na pripremnim aktivnostima i dalje traje.



Napomenuo je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji  je boravio u službenoj poseti Turskoj, razgovarao na najvišem nivou o ovom projektu, te je naveo da će nakon toga poseta Erdogana BiH stvoriti priliku za nastavak razgovora o ovoj temi, ali i drugim projektima važnim za unapređenje bilateralne saradnje.



Koč je dodao da je u okviru posete predviđeno da Erdogan prisustvuje šestom redovnom zasedanju Generalne skupštine Unije evropskih demokrata Turske, kao i da bi tokom posete trebalo da mu bude dodeljen i počasni doktorat Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i da je sve to ranije odlučeno.



Osim ovoga, naglasio je, nema potrebe da se ovoj poseti pripisuje bilo koji drugi smisao.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva