:

:

TV Most

clock

Avgust 11, 2016   12:05

0

125

Ambasada SAD:Nije u interesu građana referendum o Danu RS

Iz Ambasade SAD su podsetili da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) jasno stavio do znanja da bi održavanje referenduma zakazanog za 25. septembar na kojem se postavlja pitanje na koje je odgovor već dao Ustavni sud BIH, bio suprotan Ustavu BiH.

Dodaju da je Ustavni sud sastavni dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluke ovog suda su konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati.

Iz Ambasade SAD, preneo je portal Klix.ba, Ističu da je poštovanje načela zakonitosti od svih u Bosni i Hercegovini od ključnog značaja za demokratski proces dodajući da bez funkcionalnog zakonskog okvira i stabilnosti koju on pruža, nemoguće je rešavati ekonomske i političke izazove sa kojima se zemlja suočava.

"Praznici i njihovo obeležavanje važan su deo svake kulture. Umesto što nastavljaju sa neustavnim referendumom, lideri bi trebalo da rade na rešavanju nesporazuma u interesu svih građana. Na referendum će se potrošiti dragocena sredstva, a pritom neće biti napretka po ovom pitanju. Nastavak razgovora o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicma prihvatljivom u sklopu sadašnjeg zakonskog okvira ništa ne košta, a, uz dobru volju, takav razgovor može polučiti konkretne rezultate", kazali su iz Ambasade SAD-a.

Ističu da "nije u interesu građana Republike Srpske da njihovi lideri nastave aktivnosti oko ovog referenduma, kao ni drugih koji imaju za cilj kršenje Đetonskog mirvonog sporazuma ili ustavnog poretka i koji stoga predstavljaju pretnju sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine".

Odluka o referendumu usledila je nakon što je Ustavni sud BiH, reagujući na apelaciju člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, doneo odluku da obeležavanje 9. januara kao Dana RS-a nije u skladu sa državnim ustavom.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva