:

:

TV Most

clock

Oktobar 10, 2017   12:05

0

170

Ambasada SAD Tačiju: Specijalni sud će biti nepristrasan


Tači je ranije izjavio da međunarodna zajednica nije ispunila obećanje koje je dala kada se u Skupštini Kosova donosila odluka o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine na Kosvu.



U odgovoru na pitanja portala gazetaexpress.com ambasada SAD je navela da će do kraja ostati opredeljena da Specijalni sud bude uspešan i nepristrasan."SAD ostaju u celosti opredeljene za uspešno delovanje Specijalnog suda Kosova sa sedištem u Hagu i mi pozdravljamo opredeljenje institucija Kosova da sarađuju sa sudom. Saradnja Kosova u ovom procesu će ojačati međunarodni položaj države (Kosova) i biće konkretan pokazatelj elementarnih demokratskih principa gde je vladavina zakona vrednost ravnopravno za sve građane", navodi se u pismu ambasade. 



Govoreći o učlanjenju Kosova u međunarodne ;organizacije ambasada SAD navela je da će u svakom trenutku podržati Kosovo. 



Ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori Okonel (Ruari O''Konel) napustio je juče konferenciju na kojoj je predstavljeno istraživanje javnog mnjenja o Specijalnom sudu, u trenutku dok je Tači optužio međunarodnu zajednicu da se ne pridržava obećanja koja je dala kada se donosila odluka o Specijalnom sudu u kosovskom parlamentu. 



Tači je juče na konferenciji optužio međunarodnu zajednicu da nije ispunila nijedno obećanje dato Kosovu. 



On je rekao da je ovaj sud nametnut Kosovu, da međunarodna obećanja koja su data kao kompenzacija za formiranje suda, nisu ispunjena. 



"Međunarodna zajednica nam je obećala da ćemo moći da apliciramo za brzo učlanjenje u Savet Evrope, da će liberalizacija viznog režima biti ubrzana, da ćemo imati široku podršku za članstvo u UNESCO, da ćemo brzo formirati vojsku Kosova i da ćemo imati nova priznanja. Kosovo je održalo reč i formiralo sud, dok međunarodna zajednica nije ispunila nijedno od ovih obećanja. Naprotiv, evroatlantski put Kosova je otežan", rekao je Tači.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva