:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2017   12:05

0

211

Ambasada Nemačke: Specijalni sud nema političke ciljeve


Kako se dodaje, Specijalni sud ni u kojem slučaju nema politčke ciljeve.



Taj sud "ni u kom slučaju nije povezan s političkim ciljevima, izvan njegovog specifičnog mandata", kaže se u izjavi Ambasade Radiju Slobodna Evropa.



Ambasada je navela da je Nemačka neprestano podržavala Kosovo u naporima da se pridruži međunarodnim organizacijama, kao što su UNESCO i Interpol, i da će nastaviti.



U izjavi se dodaje da su uslovi EU za viznu liberalizaciju za građane Kosova jasno postavljeni - to su demarkacija granične linije s Crnom Gorom i dokazana borba protiv korupcije ali ti ciljevi i dalje nisu ispunjeni.



Predsednik Kosova Hašim Tači je ove nedelje optužio međunarodnu zajednicu da se ne pridržava obećanja koja je dala kada je Skupština Kosova usvajala odluku o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu.



Tači je rekao da je taj sud nametnut Kosovu, a da nisu ispunjena međunarodna obećanja koja su data kao kompenzacija za formiranje suda.



On je rekao da je međunarodna zajednica obećala Kosovu da će brzo moći da zatraži članstvo u Savetu Evrope, da će ubrzati viznu liberalizaciju, da će Kosovo imati široku podršku za prijem u Unesko, da će brzo biti formirana vojska Kosova i da će biti novih priznanja nezavisnosti.



Tači je i u sredu na konferenciji za novinare s predsednikom Albanije, Iljirom Metom, promenio mišljenje ističući da je formiranje Specijalnog suda učinjeno u zamenu za usluge međunarodne zajednice.



Specijalni sud za ratne zločine je kosovski sud sa sedištem u Hagu i ima za zadatak istragu zločina za koje su osumnjičeni "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine, kako je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.



Predsednik Tači, čije se ime pominje u izveštaju Dika Martija, predvodio je proces formiranja tog suda i pored velikom nezadovoljstvu na Kosovu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva