:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2017   12:05

0

308

Ambasada Alžira obeležila nacionalni praznik



Večerašnjim prijemom obeležena je 63. godišnjica početka rata za nacionalno oslobođenje Ažira od kolonijalne vlasti 1. novembra 1954. godine.



"Kada proslavljamo ovaj dan, ne možemo, a da se ne setimo podrške, koju su bivša Jugoslavija i srpski narod pružili borbi alžirskog naroda u tim dugim ratnim godinama," rekao je ambasador Šebšub pozdravljajući prisutne.



Alžir i Srbija su, kako je dodao, znali da sačuvaju to prijateljstvo koje je i danas temelj raznovrsne i čvrste privredne i kulturne saradnje.



"Privržene istim vrednostima mira, slobode i poštovanja suvereniteta, naše dve zemlje jedna drugu podržavaju u stavovima u međunarodnim forumima i u stalnoj su koordinaciji po svim značajnim pitanjima od zajedničkog interesa," istakao je ambasasdor.



On se zahvalio članovima Društva prijatelja Alžira na trudu koji ulažu na očuvanju i jačanju prijateljstva dva naroda i odao priznanje delu Stevana Labudovića, snimatelja "Filmskih novosti" čiji su filmski zapisi svetu, kako je istakao, otkrili pravu sliku o alžirskom ratu.



Sa istom rešenošću koja je nadahnjivala generaciju iz novembra 1954, Alžir je danas posvećen ekonomskom i socijalnom razvoju a na diplomatskom planu, ostaje privržen poštovanju slobode, suvereniteta i nezavisnosti, istakao je ambasador.



On je napomenuo da u istom duhu Alžir danas nastavlja da se zalaže za rešenja za žarišta u svom regionu i doprinosi rešavanju svih značajnih pitanja u svetu.



Prijemu su prisustvovali ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom i druge ličnosti iz javnog, diplomatskog i i političkog života a nacionalne himne Alžira i Srbije izveo je hor Barili iz Požarevca.




 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva