Vesti
Albanci sa Kosova voljni da plate do 2.500 evra za šengen pasoš

13:24, 19.03.2018

|

Izvor: RTS

Zbog nedostatka liberalizacije viza, mladi Albanci na Kosovu ne oklevaju da pronađu alternativne načine za odlazak u zemlje Evropske unije, spremni da plate i hiljade evra, čak i po cenu da ilegalno napuste Kosovo, prenose prištinski mediji.

"Koha TV" objavila je video snimak, na kojem se vidi da su dva mladića spremni da plate dosta para, za pasoš koji bi im omogućio da napuste Kosovo.


Primer je zabeležen u Glogovcu, gde osoba sa inicijalima M. B., obećava nekolicini mladih ljudi da će im omogućiti pasoše različitih zemalja EU.


Dva mladića treba da plate po 2.500 eura, kako bi dobili slovenački pasoš.


M.B. im je rekao da će im omogućiti pasoš u roku od 15 dana, ali da će morati da ih preuzmu u Ambasadi Slovenije.


M.B. tvrdi da to neće biti falsifikovani pasoši i da je za to potrebna "razumna svota novca". Ubeđujući mladiće da to nije mnogo novca, M.B. tvrdi kako će imati pasoš za čitav život.


U daljoj konverzaciji, vidi se, da prodavac pasoša objašnjava mladićima kako će sumu izdvojenu za pasoše brzo zaraditi na zapadu.


KTV je kontaktirao sina osobe s inicijalima M.B. koji im je preko telefona rekao da njegov otac nije kontaktirao porodicu dva meseca, od kada je rekao da putuje u Hrvatsku.


Takođe, KTV je zatražio od kosovske policije, odgovor na pitanje da li znaju da se pasoši i vize prodaju na ovaj način, ali policijski službenici nisu reagovali.


Takođe nisu odgovorili ni na pitanje da li imaju podatak da je M.B. napustio Kosovo, kako je rekao članovima njegove porodice.


Kosovske vlasti se dve i po godine muče sa demarkacijom granične linije sa Crnom Gorom, što je centralni uslov Evropske unije za odobravanje vizne liberalizacije žiteljima Kosova.


Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsedništvo kosovske skupštine za sutra  su sazvali  sednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da se na dnevnom redu, ponovo, po ko zna koji put, nađe pitanje demarkacije sa Crnom Gorom.


Za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju, potrebno je da u kosovskoj skupštini glasa 80 od 120 poslanika.


Otpor ratifikaciji sporazuma nailazio je zbog tvrdnje opozicionih poslanika da Kosovo njime gubi oko osam hiljada hektara.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design