:

:

TV Most

clock

April 08, 2015   12:05

0

186

Albanci nas progone sa Brezovice

- Ako nam i nju uzmu Albanci, onda nam života ovde više nema, a država Srbija neka se spremi da primi nove izbeglice sa Kosova - kaže za „Blic“ Dimitrije Đorić, jedan od Srba koji strahuje da je privatizacija Brezovice perfidno osmišljen projekat Prištine kako bi se i ono malo Srba što je ostalo na Kosovu proteralo sa svojih ognjišta.

Da stvar bude teža, njihova sudbina nije u rukama Albanca već Srbina, Bratislava Nikolića, gradonačelnika Štrpca, koji po koalicionom sporazumu sa Albancima jedini ima pravo veta u Međuministarskoj komisiji, telu koje može da zaustavi najavljenu privatizaciju Skijaškog centra „Brezovica“.

Ukoliko Nikolić to ne uradi, uskoro bi iz ruku Skijališta Srbije, koji upravljaju ovim kompleksom, „Brezovica“ mogla da pređe u ruke francusko-andorskog konzorcijuma „Kompanidi Alpi“.

Ta korporacija je dobila koncesiju i trebalo bi da sruši postojeće objekte na toj planini i počne izgradnju novog ski-centra u koji će uložiti 400 miliona evra i otvoriti blizu 3.000 radnih mesta. A upravo su ta radna mesta i sporna za žitelje Sirinićke Župe, jer im niko ne garantuje da će na njima raditi Srbi.

Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera, za „Blic“ kaže da je to najneizvesniji deo te transakcije.

- Nemamo garanciju da će ta investicija biti dobra za srpsku zajednicu. Ta odluka je u rukama SO Štrpce i gradonačelnika te opštine. Najveća odgovornost je na njima, jer oni treba da sagledaju sve prednosti i nedostatke - kaže Stojanović.

Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, kaže za „Blic“ da Srbija neće dozvoliti da kosovske vlasti bez dogovora sa Srbima prodaju „Brezovicu".

- Vlada će biti uz svoj narod na Brezovici i neće dozvoliti da mu se nanese šteta. Obavestili smo međunarodne organizacije i potencijalne investitore da nismo protiv privatizacije, ali da se moraju poštovati interesi srpske zajednice i imovina Srbije - kaže Đurić.

Dimitrije Đorić, međutim, smatra da je trebalo ranije da se reaguje.

- Mi potpisujemo peticije, ali od toga izgleda nema ništa. Šuška se da je plan da se ovde nasele Albanci i da se oni zaposle, a to je način da se mi oteramo sa svojih ognjišta. Tako će promeniti etničku strukturu stanovništva i oteraće nas mirnim putem jer bombama nisu uspeli - rezignirano kaže Đurić.

Da li će tako biti i da li će gradonačelnik Bratislav Nikolić dati zeleno svetlo za privatizaciju „Brezovice“, kojom će se izgubiti 300 hektara srpske zemlje, juče nismo uspeli da saznamo jer se Nikolić nije javljao na telefon.

Izvor: Blic

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva