:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 02, 2015   12:05

0

125

Alanitičari o daljim izazovima u aranžmanu sa MMF

Član Fiskalnog saveta i profesor Fakulteta za međunarodnu ekonomiju Vladimir Vučković rekao je da su u sprovođenju ekonomske politike vlade, u skladu sa aranžmanom s MMF-om, najveći pomaci ostvareni na obaranju fiskalnog deficita, restruktuiranju javnog sektora, fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju inflacije.

Ove godine smo kao zemlja već dostigli nivo deficita budžeta koji je planiran da se ostvari za naredne dve godine koliko će trajati aranžman s MMF-om, ocenio je Vučković, primetivši da je i MMF ocenio da u narednoj godini ne možemo očekivati ovako dobre rezultate na tom polju.

On smatra i da će naredne godine najveći ekonomski izazovi za Srbiju biti veći rashodi za kamate u otplati javnih dugova, kao i novac za otpremnine, a podsetio je i na zahtev MMF da se više ulaže u kapitalne projekte.

Kad je reč o zapolsenima u javnoj upravi, Vučković kaže da bi do kraja godine trebalo da bude otpušteno nekoliko hiljada ljudi, mimo onih koji odlaze u penziju, a da bi u naredne dve godine javni sektor trebalo smanjiti za oko 125.000 ljudi.

Primedba MMF o smanjenim ulaganjima u kapitalne projekte stoji, naveo je VUčković, ali primećuje da su ta ulaganja ubrzana u proteklih nekoliko meseci, te da treba očekivati njihovo blago ubrzanje i u naredna dva meseca.

"Do kraja godine ipak ćemo imati neželjene uštede na tom planu i teško ćemo dostići cilj da kapitalne investicije budu preko tri odsto BDP-a", naveo je Vučković.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević podsetio je da smo ove godine smanjili deficit budžeta na oko 24 milijardi dinara, a prošle godine imali smo ukupno 122 milijarde dinara, što predštavlja ogromnu uštedu.

Najveća ušteda ostvarena je smanjenjem plata i penzija i to je oko 50 milijardi dinara, naveo je Kovacecvić i dodao da do kraja godine možemo očekivati deficit republičkog budžeta na oko tri odsto BDP-a, uz rast BDP-a od 0,5 do 0,6 odsto.

I profesor FEFA Goran Pitić ocenio je da je Srbija napravila ozbiljan pomak u konsolidaciji javnih finansija, te da ostaje da se vidi u naredna dva meseca ima li prostora za povećanje plata i penzija.

"U tih 60 dana mogu se ostvariti pomaci u racionalizaciji državne uprave i javnim preduzećima, pokrenuti model za rešavanje nenaplativih kredita, pojačati finansijska disciplina i smanjiti kašnjenja u javnim plaćanjima na tržištu i to je ono što mogu biti argumenti za razgovore s MMF", naveo je Pitić.

A kao najjači argument vlade da od MMF-a zatraži odobravanje povećanje plata i penzija priliko sledeće revizije aranžmana, pomenuo je nastavak dosadašnjih pozitivnih pomaka u restrruktuiranju javnog sektora i fiskalnoj konsolidaciji.

Najavžnije je, međutim, da se ojača već uspostavljeno poverenje vlade i MMF-a, zaključio je Pitić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva