:

:

TV Most

clock

April 01, 2015   12:05

0

164

Akreditacijom do boljih uslova lečenja

Taj postupak u Srbiji nije obavezan, ali bi on mogao da pomogne da se poboljša kvalitet lečenja i da pacijenti imaju bolju negu.

Ustanove se akredituju na jednu, tri ili sedam godina. Kakav će biti njihov status, zavisi od standarda Agencije za akreditaciju. Procena traje godinu dana.

"U roku od tih godinu dana naši stručnjaci obilaze ustanovu. Tu su im u svakom trenutku i upućuju ih kako treba da izgleda njihov tim za samoocenjivanje. Kada tim uradi svoj deo posla, onda dolazi tim za spoljašnje ocenjivanje koje daje krajnju ocenu, na osnovu koje zdravstvena ustanova dobije status na jednu, tri, sedam godina", objašnjava Rodoljupka Radosavljević, direktorka Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije.

Nakon isteka akreditacije, ustanove koje žele bore se za novi akreditacioni staž.

Na minimum od godinu dana, akreditovano je 13 ustanova u Srbiji.

"Ako se neka ampula ne nalazi na mestu na kojem treba da se nalazi, onda im skrećemo pažnju na to. Skrećemo im pažnju na medicinski otpad, na sterilizaciju. Imamo ustanove koje su dobile akreditaciju na godinu dana, već se spremaju i jedva čekaju da dođe taj period reakreditacije, da bi ispravili sve nedostake i da bi bili akreditovani na tri godine", kaže Rodoljupka Radosavljević.

Od 125 zdravstvenih ustanova - 26 je akreditovano na sedam godina, 92 na tri godine. Troškove akreditacije snose same zdravstvene ustanove.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva