:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2017   12:05

0

201

Ako se zamrznemo u prošlosti, nećemo izgraditi budućnost


Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ocenio je da su manjinske zajednice na našim prostorima obično bile žrtve tragičnih trenutaka i da nisu imale podršku većinske zajednice.



"Danas zakoni u državama u kojima sam ja episkop garanatuju religijski pluralizam, a to znači da ima više religija i da su one jednake pred zakonom, što je pretpostavka za realizovanje verske slobode i crkvenog života", rekao je mitropolit i dodao da je osim zakona, često potrebna i dobra volja.



Muftija srbijanski Abdulah Numan rekao je da narodi na prostoru bivše Jugoslavije ne uče iz svoje istorije i da ponavljaju iste greške.



"Voleo bih da ubrzamo pomirenje i povezivanje svih religija na ovim prostorima, treba da budemo otvoreni jedni prema drugima, bez međusobnog nadmetanja", ukazao je muftija.



Dodao je da nemamo pravo da guramo jedni drugima "legitimitet na nos" jer nas, kako kaže, to nigde neće dovesti.



"Treba da praktično živimo našu religiju, a ne da se krijemo iza nje, kada se nešto desi. Kada bismo tako radili, ne bi bilo sukoba i ne bi se dešavali zločini među ljudima", smatra Numan.



Prema njegovim rečima, političke partije i političari dolaze i odlaze, a konstantan faktor istorije je postojanje vere.



Na dan primirja u Prvom svetskom ratu, muftija se zapitao da li ćemo biti zlopamtila ili ćemo raditi na zajedničkom zbližavanju.



"U našim verama postoji 'ljubi bliženjeg svog', to se mora poštovati i živeti u skladu sa tim, a ne staviti u vitrine, da stoji kao lepa vaza", zaključio je muftija.



Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar smatra da su crkve mnogo učinile za povezanost među narodima bivše Jugoslavije.



"Niko drugi u Evropi, kao narodi u Jugoslaviji nije iskusio kako je živeti sa različitim religijskim zajednicama. Moramo da učinimo sve da po tome budemo prvi, a ne poslednji u Evropi", rekao je Hočevar.



Poručio je da ne treba da se vraćamo u prošlost da bi potencirali rane i viktimizam, već da budemo otvoreni u religijskom dijalogu i da takvi, kako je naveo, idemo u budućnost.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva