:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2015   12:05

0

114

"Ako se ispostavi da je ID oborila ruski avion..."

To navodi portal slate.com, nakon niza izveštaja koji idu ka zaključku da je avion kompanije Kolavija sa 224 putnika u Egiptu oboren u terorističkom napadu.

“Amerikancima je pažnja na Islamsku državu skrenuta tek 2014. godine, kada je otet novinar Džejms Foli i kada je grupa krenula u invaziju na Irak, ali je ona krenula u svoj pohod deceniju ranije, kao Al Kaida u Iraku na čijem čelu je bio Abu Musab al Zarkavi“, piše novinar Danijel Bajman.

Promene imena i liderstva su promenile i orijentaciju džihadista, ali i dovele do širenja na Avganistan, Libiju, Nigeriju, Egipat...

“Ako je Islamska država ili njen ogranak na Sinaju zaista postavio bombu u ruski avion, to znači da se ta organizacija menja na nekoliko nivoa. Prvi, napad na civilne avione znači veliku stratešku promenu. Drugi, napad na civilni avion znači da je bojno polje prošireno. Treći, grupe koje do sada nisu dolazile u centar pažnje dobijaju značaj, samim tim i ohrabrenje za dalje napade“, navodi Bajman.

Prema njegovim rečima, napad na ruski avion je takođe jaka poruka džihadista.

“U prošlosti su oni bili fokusirani na lokalne neprijatelje, muslimane koje smatraju devijantnim... Rusiju džihadisti preziru, zbog intervencija u ÄŒečeniji, Avganistanu, a sada i u Siriji... Ne mora da znači da napad na jedan civilni avion može da postane praksa, ali treba iskoristiti trenutak i zapitati se da li se Islamska država transformisala u globalnu opasnost“, zaključuje Bajman.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva