:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 14, 2018   20:45

0

162

Ako SAD podrže razgraničenje, stav Berlina "neutralisan"


On istovremeno ocenjuje da izjava Angele Merkel nije principijalan stav protiv razgraničenja, jer je, kako kaže, Nemačka priznanjem nezavisnosti, Kosovo već "razgraničila" od Srbije.



"Stav Nemačke je važan, ali nije odlučujući i nije jedini glas u spoljnoj politici. Mi smo dobili nepovoljnu poruku koja nije neočekivana, ali ne treba da bude šokantna i obeshrabrujuća. Postoje i centri moći koji ne dele stav Berlina, niti po pitanju nezavisnosti Kosova, niti po pitanju granica", rekao je Vuk Stanković.

Na pitanje da li tu misli i na američku administraciju, Vuk Stanković kaže da pored SAD tu ubraja i članice EU koje nisu priznale Kosovo, kao i Rusiju i Kinu koje su već saopštile da će podržati sve ono što Beograd proceni da je u njegovom interesu.

"Ako Vašington kao ključna metropola u političkom smislu u zapadnom svetu prihvati ideju o razgraničenju, odnosno korekciji granica mislim da bi se Nemačko protivljenje na duge staze moglo relativizovati i potencijalno neutralisati, ali to su sve hipotetičke situacije", rekao je on.

Važno je, kaže, da se Srbija bori za ono što vidi kao najbolje rešenje, a mišljenja je da je to razgraničenje.

"Imam utisak da se pomalo neki u međunarodnoj zajednici uključujući i Nemačku bore za održavanje ''statusa kvo'', smatrajući to nekom vrstom opravdanja za svoje nekadašnje poltiičke odluke, a pri tome ne vide realnost", dodao je Vuk Stanković.

Ocenjuje da je teško predvideti dinamiku rešavanja kosovskog pitanja, ali primećuje da postoje naznake da su neki putevi ka kompromisu otvoreni.

"Da je kosovski problem mogao da bude rešen onako kako je formulisano od strane zapada nakon agresije na Srbiju 1999. godine on bi bio rešen. Očigledno da taj princip ne radi i da se sada u političkom prostoru traži neki novi pristup i redefinicija prvobitnh pozicija", rekao je Vuk Stanković.

S jedne strane, kako kaže, to Srbiji ide u korist, ali ne i nedostatak političkog jedinstva, jer se priče o tome, po njegovoj oceni, pretvaraju u dnevno-političku debatu.

Smatra da jedan deo javnosti uvek koristi priliku da napadne Vučića postavljajući mu nemoguće ciljeve i optužujući ga, kako kaže, unapred za nešto što nije uradio.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva