:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

128

Akcija "Negujmo srpski jezik" u Švajcarskoj

Akciju su zajednički organizovali Ambasada Srbije u Švajcarskoj i Ministarstvo kulture i informisanja, uz podršku Ministarstva prosvete.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, povodom početka akcije, uputio je poruku da se ciljevi akcije "Negujmo srpski jezik" naročito dobro osećaju među našim ljudima koje je život odveo među druge narode i tuđe jezike.

"Tada se vidi koliko nam maternji govor znači, kako možemo biti žedni naših reči. A reči nisu puke reči, nego su ključna spona s onim što jesmo. Zato je zadovoljstvo da se možemo odazvati i našim ljudima u inostranstvu, da im naši majstori reči priušte malo svežine srpskog jezika, koji im tako nedostaje. I tome akcija "Negujmo srpski jezik" služi", rekao je Vukosavljević.

Otvarajući skup uz himnu akcije "Negujmo srpski jezik", koju izvodi dečiji hor "Čarolija", ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković istakla je da se ova akcija prvi put održava u inostranstvu.

Švajcarska je odabrana zbog skoro 200.000 Srba koji u njoj žive, kao i zbog činjenice da Srpska dopunska škola u ovoj zemlji ima preko 1.500 učenika, što je čini najbrojnijom u čitavoj dijaspori, rekla je Jankovićeva.

Navela je da je namera Ministarstva kulture i informisanja i Ambasade da se u sklopu ove akcije organizuje više događaja, namenjenih, pre svega, školskoj deci i njihovim nastavnicima.

Gost Ambasade bio je čuveni dečiji pesnik i predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Ljubivoje Ršumović.

Tokom dvočasovnog druženja sa decom, on je govorio o lepoti, bogatstvu i potrebi čuvanja i negovanja srpskog jezika, posebno kod dece koja su rođena i odrastaju u inostranstvu.

Učenici i nastavnici Srpske dopunske škole, koji su se okupili iz svih krajeva Švajcarske, poneli su najlepše utiske iz druženja sa pesnikom.

"Akcija "Negujmo srpski jezik" u Bernu je primljena kao dar matice Srbije, kako kod dece, tako i kod roditelja i nastavnika", navodi se u saopštenju Ambasade.

"Osećao sam se apostolski, zadovoljan što služim takvoj ideji", rekao je Ršumović posle skupa u Ambasadi.

Ovom prilikom je u Ambasadi organizovana i izložba postera akcije "Negujmo srpski jezik", na kojima poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života afirmišu pravilan govor i otklanjaju jezičke nedoumice.

Posteri će biti izloženi i u drugim gradovima u Švajcarskoj u kojima se odvija nastava na srpskom jeziku.

Drugog dana akcije "Negujmo srpski jezik", 18. juna, u Ambasadi u Bernu održan je susret Ljubivoja Ršumovića sa srpskim piscima, pesnicima, novinarima i kulturnim poslenicima koji žive i rade u Švajcarskoj.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva