:

:

TV Most

clock

Jul 07, 2016   12:05

0

116

AI oštro kritikuje Mađarsku zbog migranata

Ova nevladina organizacija "sa žaljenjem i zabrinutošću" konstatuje zakonske i političke razvoje situacije u Mađarskoj koji su, kako se navodi u saopštenju, "izazvali patnju migranata i pogoršali situaciju izbeglica koji su zatražili zaštitu u ovoj zemlji".

AI je ovu ocenu doneo na osnovu uvođenja novih zakona u Mađarskoj.

Zakoni, koji su stupili na snagu 5. jula,odnose se na državnu granicu i boravka državljana trećih zemalja na teritoriji Mađarske, kojima se omogućuje da vlasti uhapse i sprovedu azilante koji se nađu u obasti osam kilometara udaljenoj od granice.

Mađarske vlasti dozvoljavaju ulazak, tačnije prolazak kroz postavljenu ogradu na granici, samo za 15 do 20 ljudi dnevno, čime, prema tumačenju Amnestija, negiraju pravo na podnošenje zahteva za azil.

Ova organizacija je ocenila i da Mađarska ima "nehumane uslove i loš tretman azilanata".

Amnesti u izveštaju ističe da "Mađarska ponižava i ugrožava migrante, uključujući porodice sa decom, trudnice, dojilje i bolesnike".

"Migranti nisu dobili ništa osim jedne slavine za vodu u svakoj od ovih tranzitnih zona, a samo nekoliko humanitarnih organizacija imaju zadatak da pružaju pomoć, dok se mađarska vlada potpuno oglušila na alarmantnu situaciju koju je dokumentovao UNHCR", piše u saopštenju.

Pored kriminalizovanja migranata i nepravednih hapšenja, ova nevladina organizacija je skrenula pažnju i na upotrebu suzavca, vodenih topova i fizičke sile, što je dovelo do povreda i odvajanje od porodice.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva