:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 12, 2015   11:33

0

181

AHK: U Srbiji posluje 396 nemačkih kompanija

To pokazuju podaci Agencije za privredne registre s kraja 2014. godine.

Pomenutih 396 nemačkih preduzeća u Srbiji zapošljava više od 25.000 ljudi, što je oko 3,5 odsto u ukupnoj strukturi zaposlenih na srpskom tržištu rada.

Zabeležen je veliki skok kada je reč o preduzetnicima iz Nemačke - više od 150 fizičkih lica za nepune dve godine.

Povećanje i unapređivanje trgovinske razmene na relaciji Srbija - Nemačka sigurno je bilo i ostalo na visokoj lestvici novogodišnjih želja privrednika obe zemlje, navodi se u saopštenju.

"Daleko smo još od pravih rekorda u trgovinskoj razmeni, oni nas očekuju jer ima ogromnih kapaciteta za dalje unapređivanje ekonomskih odnosa između naše dve zemlje", izjavio je direktor u Delegaciji nemačke privrede u Srbiji (84, AHK) Martin Knap.

Ova privredna institucija, koja daje veliki doprinos sve boljoj privrednoj saradnji u Srbiji je prisutna od 2001. godine, ali bi u prvoj polovini ove godine trebala da se spoji sa Nemačko-srpskim privrednim udruženjem (84, DSW) u jedinstvenu Nemačko-srpsku privrednu komoru, kao najvišem obliku ekonomske bilateralne saradnje.

Kada je reč o aktuelnoj robnoj razmeni, prema nemačkom statističkom zavodu ona je od januara do oktobra 2014. dostigla 2,36 milijardi evra, pri čemu je srpski izvoz bio 1,06 milijardi evra, a uvoz iz Nemačke 1,30 mlijarde.

Postoje dobre šanse da prošlogodišnji trgovinski rekord od 2,8 milijarde evra bude nadmašen čim se kompletiraju statistički podaci za poslednji kvartal, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva