:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2015   12:05

0

139

Agencija način uspostavljanja socijalnog dijaloga

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je rad agencije veoma važan način uspostavljanja socijalnog dijaloga.

"U periodu pljačkaških privatizacija koje su tresle ovu zemlju čitavih 12 godina došlo je do stvaranja ogromnih socijalnih razlika, do gubljenja odnosa između radnika i poslodavca i kršenja načela elementarne pravde, a agencija je jedan od načina da ponovo uspostavimo socijalni dijalog", rekao je Vulin.

On je novinarima nakon otvaranja rekao da je agencija jedan od načina da se uspostavi elementarna socijalna pravda i odnos ljudskog bića prema ljudskom biću, pa i u procesu proizvodnje.

Navodeći da je najveći broj, osim rešavanja sporova koji proizilaze iz štrajka i iz prekida rada, dolazi i iz važne oblasti mobinga, Vulin je istakao da je agencija u tim slučajevima uspešnija nego sudovi.

"Do sad je agencija rešila nešto više od 150 slučajeva mobinga, dok su sudovi rešili 30", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, to je način da se izbegnu sudski troškovi, da budemo racionalniji i imamo bolji odnos prema ljudima u procesu proizvodnje.

Direktor agencije Mile Radivojević rekao je da je uvođenje institucije mirnog rešavanja radnih sporova u nacionalno zakonodavstvo opšta slika socijalne zaštite promenjena na bolje, a da su odnosi između poslodavca i zaposlenih poboljšani i hramonizovani.

"Ciljevi koji su pre deset godina postavljeni pred agenciju se polako, ali sigurno ostvaraju. Pred agencijom je pokrenuto 13.236 postupaka, od kojih je 4.875 meritorno", rekao je Radivojević.

On je dodao da se institut mirnog rešavanja radnih sporova afirmisao kao alternativa sudskim sporovima, da je sudstvo rasterećeno, a da je pravda zadovoljena.

Prema njegovim rečima, to je dobar put i mnogi poslodavci i zaposleni to shvataju, ali na žalost, ne svi.

"Uz podršku vlade i ministarstva rada, svih socijalnih partnera i Međunarodne organzacije rada, agencija će u narednom periodu biti prepoznata kao vodeća institucija harmonizacije radnih odnosa, čuvar socijalnog mira i prava na dostojanstven rad", rekao je Radivojević.

On je najavio da je nacrt novog zakona o mirnom rešavanju radnih sporova pri kraju, a da će njegovim usvajanjem agencija proširiti svoje nadležnosti i poboljšati kvalitet usluga.

Na učestvuje i direktor Kancelarije Međunarodne organizacije rada za centralnu i istočnu Evropu Antonio Graciozi, koji je rekao da je zadovoljan što je ta orgnanizacija učestvovala u osnivanju i stvaranju agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Nakon otvaranja obuke o kolektivnom pregovaranju za miritelje, ministar Vulin se sastao sa direktorom Kancelarije MOR-a za centralnu i istočnu Evropu Antoniom Graciozijem.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva