:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Decembar 07, 2017   12:05

0

225

Aftonbladet: Hrvatima nije mesto u EU, slave zločinca


Aftonbladet je jedan od najtiražnijih dnevnih listova Skandinavije koji svaki dan ima oko tri i po miliona čitalaca, a politički predstavlja glas levo liberalne Švedske, prenosi portal Indeks.



Kadhamar piše da je Hrvatska slavljenjem Praljka "pljunula Švedsku i Evropsku uniju u lice, ali da i dalje voli evropski novac".



"Može se reći da je njegovo javno samoubistvo nastavak politike nihilizma i razaranja koja je karakterisala rat u Bosni i Hercegovini", objavio je Aftonbladet.



List podseća da je u haškoj presudi utvrđeno da su Praljak i ostali iz hercegovačke šestorke osuđeni za "dugi niz zločina – proterivanje civila, zatvaranje ljudi u logore, ubijanje i uništavanje imovine, korišćenje zarobljenika za rad i kao žive štitove, etničko čišćenje muslimanskog stanovništva."



Naglašava se da je cela priča "o ratnom zločincu" mogla završiti Praljkovim samoubistvom, ali predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zbog toga je prekinula zavničnu posetu Islandu i onda izjavila da Praljkov čin udara u srce hrvatskog naroda, dok je premijer Andrej Plenković javno izjavio saučešće "porodici ubice".



Izražava se takođe šok što je u Hrvatskom saboru održan minut ćutanja i što se na glavnom zagrebačkom trgu pod Praljkovom slikom pale sveće.



"To se događa u zemlji koja je članica EU, usred naše civilizovane demokratske zajednice. Sramotno. Kult mrtvog ubice pokazuje zastrašujući nedostatak demokratskih instinkata", piše kolumnista Aftonbladeta.



"Tužno je što je zemlja poput Hrvatske puštena u EU", dodaje Kadhamar.



Nakon toga se Hrvatsku smešta u kontekst zemalja poput Poljske i Mađarske, u kojima je ugrožena demokratija, te Bugarske i Rumunije koje su "poznate samo po korupciji i izvozu prosjaka".



Kako ocenjuje Indeks, reč je o jednom od najžešćih komentara objavljenih u stranim medijima o situaciji u Hrvatskoj, u kojem se proziva predsednica i premijer kao razlog negativnog hrvatskog imidža iz švedske perspektive.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva