:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2017   12:05

0

135

AFP: Pens u nezavidnom položaju zbog Trampovih skandala

Majk Pens (58), bivši guverner Indijane, trenutno je čovek koji je najbliži američkom predsedništvu - bilo kao direktni Trampov naslednik ako mu mandat bude prevremeno okončan, ili kao njegov verovatni naslednik na izborima koji će biti održani 2020. ili 2024, u zavisnosti od toga koliko će mandata Tramp služiti, navodi francuska agencija.

I dok je je njegov šef iz dana u dan u sve većim problemima, upleten u sve širu istragu o vezama predizbornog tima s Rusijom, eksperti kažu da 48. potpredsednik SAD ostaje prisiljen da bude uz Trampa - barem za sada.

"Pens je u veoma teškom položaju. Od jednog potpredsednika se očekuje da bude lojalan predsedniku, ali predsednik Tramp nameće težak teret svojim podređenima govoreći i radeći stvari koje je često preteško odbraniti", kaže za Frans pres Džoel Goldstin, ekspert za potpredsedništvo u Pravnoj školi Univerziteta Sent Luis.

Tramp i Pens, ocenjuje francuska agencija, teško da mogu biti različitiji: dok Tramp rado "pomućuje" ideološke linije, Pens je posvećeni hrišćanski konzervativac, diskretan i disciplinovan barem koliko je njegov šef više nego energičan i nepredvidiv.

Tako, dok Tramp uveliko tvituje o nacrtu zakona o zdravstvenom osiguranju, Pens je taj koji posreduje između Bele kuće i Kongresa u zakulisnim pokušajima da spase ugroženi zakon.

U turbulentnom Trampovom Vašingtonu, Pens je viđen kao učvršćujuća snaga administracije, "sekira iza stakla koje bi trebalo razbiti u slučaju opasnosti", naveo je nedavno novinski sajt Dejli bist.

Pa ipak, Pens je preduzeo ne tako poznate korake koji nagoveštavaju da on možda udara temelje svoje političke budućnosti - tako su, neuobičajenim potezom, dva njegova bliska savetnika osnovala odbor za političku akciju, tvrdi Njujork tajms.

Uz to, navodi njujorški dnevnik, Pens je počeo da dočekuje republikanske "megadonatore" u svojoj rezidenciji u Vašingtonu.

Međutim, Pensove bliske veze sa predsednikom - koje je prošlog meseca nazvao "najvećom privilegijom u svom životu" - mogle bi se pokazati kao omča oko njegovog vrata, upozorava francuska agencija.

"Nijedan od sedam poslednjih potpredsednika nisu bili toliko spremni da budu u toj meri udvorički nastrojeni u svom hvaljenju predsednika i nijedan nije izrekao toliko značajnih stvari za koje se kasnije ispostavilo da su neistinite", kaže ekspert Goldstin.

Još jedan američki ekspert, Pol Bek sa Državnog univerziteta u Ohaju, smatra da Pens "dobro žonglira" na "žici između lojalnosti lideru u problemima do guše i izbegavanja da ne bude uhvaćen u skandal", kako to opisuje AFP.

"Međutim, ako spor vezan za Rusiju zaista uvuče Trampovu administraciju u duboku, duboku nevolju... onda će se i Pens naći u zamci kao jedan od članova Trampovog tima", zaključuje američki stručnjak.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva