:

:

TV Most

clock

Septembar 24, 2017   12:05

0

217

AFD u Bundestagu - čestitke i protesti


S druge strane, kancelarka Angela Merkel ocenjuje ovo kao "veliki izazov", a jevrejske organizacije strahuju zbog promovisanja ekstremnih desničarskih ideja na najvišem nivou. Demonstranti na ulicama Berlina.



Stotine demonstranata okupilo se u Berlinu protiv ulaska desničarske, nacionalističke partije Alternativa za Nemačku (AfD) u nemački parlament.



Demonstranti su se okupili ispred kluba u kome članovi AfD-a slave osvajanje trećeg mesta na izborima. Okupljeni uzvikuju "Ceo Berlin mrzi AfD", "Nacističke svinje" i druge slogane.



Nekoliko demonstranata je flašama gađalo policajce koji ih sprečavaju da se približe zgradi.



Protesti protiv krajnjih desničara održani su ranije večeras i na berlinskom Aleksandar placu.



Prema rezultatima izlaznih anketa, AfD je osvojio oko 13 odsto glasova što znači da bi mogao da osvoji između 86 i 89 mesta u Bundestagu. Nakon proglašenja prvih rezultata poručili su da će "promeniti zemlju".



Usledila je čestitka francuske koleginice, liderke krajnje desničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen.



"Bravo za naše AfD saveznike na istorijskom nastupu. Ovo je novi znak da se narod Evrope budi", napisala je Marin Le Pen na svom Tviter nalogu.



Međutim, u svom prvom obraćanju posle proglašenja pobede CDU, nemačka kancelarka Angela Merkela izjavila je da antiimigraciona stranka AFD predstavlja "veliki novi izazov" sada kada ulazi u parlament.



Bojazan su iskazale i jevrejske organizacije, ističući da se Nemačka suočava sa najvećim izazovom od svog osnivanja 1949. godine.



"Nažalost, naši su se strahovi obistinili", navodi se u saopštenju predsednika Saveza Jevreja Jozefa Šustera.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva