:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2017   12:05

0

205

Aerodrom "Nikola Tesla" uslužiće i petomilionitog putnika

„Do kraja 2017. očekujemo i više od 5,3 miliona putnika, što će biti kruna pozitivnog trenda porasta broja putnika u poslednjih 18 meseci. Veoma smo ponosni na ovaj uspeh, kojem dodajemo i najbolje poslovne rezultate u istoriji Aerodroma“, rekao je on za „Blic“.

Prema Vlaisavljevićevim rečima, neto dobit u prvih 10 meseci ove godine iznosi više od tri milijarde dinara i veća je za 12 odsto u odnosu na isti period 2016.

„Aerodrom je jedna od najuspešnijih kompanija u zemlji, sa više od 2.000 zaposlenih, i strateški smo usmereni ka stalnom unapređenju poslovanja“, istakao je on.

Tržišna vrednost akcija Aerodroma je, kaže, u poslednje četiri godine uvećana više od tri puta, dok Aerodrom sada vredi – više od 400 miliona evra.

„Takvi rezultati postignuti su zahvaljujući nizu strateških poteza Vlade – reorganizaciji poslovanja nacionalne avio-kompanije koja je dovela do povećanja broja putnika i letova, konstantnom ulaganju u razvoj aerodromske infrastukture i usluga, kako bi naša ponuda bila atraktivnija od aerodroma u ovom delu Evrope“, objašnjava Vlaisavljević.

On kaže i da je beogradski aerodrom u poslednje tri godine doživeo strukturne promene u pravcu boljeg i funkcionalnijeg iskorišćenja kapaciteta pri čemu je, između ostalog, obnovljen zapušten i tehnološki neiskorišćen prostor u središtu terminala i puštena u rad nova terminalna zona T2B.

Uz to, Vlaisavljević ističe da je kapacitet Aerodroma povećan na oko 7,5 miliona putnika godišnje.

Govoreći o budućim planovima, kaže da je cilj – dalji razvoj Aerodroma i nastavak ekspanzije vazdušnog saobraćaja kako bi putnici i avio-kompanije imali još bolju uslugu, pri čemu se, kako navodi, od strateškog partnera očekuje proširenje granica razvoja i poslovanja Aerodroma na postavljenim temeljima.

„Postupak izbora koncesionara je u toku i sve se odvija u skladu sa odlukama i preporukama predstavnika većinskog vlasnika, Vlade Srbije“, navodi Vlaisavljević, dodajući da ponuđači koji učestvuju u procesu izbora strateškog partnera već upravljaju većim brojem renomiranih aerodroma koji godišnje registruju desetine miliona putnika.

„Savremeni trendovi poslovanja podrazumevaju globalizaciju na svim nivoima i upravo takva poslovna strategija može dovesti Aerodrom na još vidljiviju poziciju na svetskom tržištu“, zaključuje direktor Aerodroma „Nikola Tesla“.

Inače, taj aerodrom je u prethodne tri godine uplatio oko 30,5 miliona evra u budžet Republike Srbije i 6,5 miliona evra malim akcionarima, a očekuje se da, u zavisnosti od poslovnih rezultata 2017, akcionarima bude isplaćeno bar 16 miliona evra kroz dividendu, uz potencijalno povećanje od 2018, napominje „Blic“.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva