:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

180

Advokati u predmetima do guše

Za četiri meseca koliko su advokati protestovali, odloženo je gotovo 200.000 suđenja, a samo pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu nije održano više od 27.000 ročišta. Sudovi sada prave plan nadoknade.

"Postoji i opasnost, to je realno što će se desiti, da će dolaziti i do preklapanja suđenja, pa će iz tog razloga morati da se odlaže. Moramo imati u vidu da smo svi ograničeni nekim objektivnim okolnostima i uslovima u kojima radimo, prosto ne može se održati neograničeni broj suđenja dnevno i ne može se zakazivati ukoliko su već termini popunjeni", objašnjava Ivana Ramić iz Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Advokati ne spore da su blokirali pravosuđe, ali, kažu, problem velikog broja nerešenih predmeta, postojao je i pre protesta.

"Velika zatrpanost predmeta jeste problem srpskog pravosuđa i to jeste stvar na nadležnom ministarstvu da vidi na koji način će te probleme otklanjati, uzroci problema ne leže samo u vremenu i brzini zakazivanja, uzroci problema su daleko složeniji. Pravosuđe ne funkcioniše unazad četiri godine, tako da ne treba očekivati da će momentalno biti normlizacije", kaže advokat Jugoslav Tintor.

Tokom obustave rada mnogo više su odlagana ročišta u krivičnim predmetima, nego parnice, jer je optuženima za krivična dela advokat neophodan za odbranu. Za 120 dana neki predmeti su i zastareli.

"Po zakonu, zastara krivičnog gonjenja nastupa najmanje za četiri godine od dana izvršenja krivičnog dela i to kod onih najlakših krivičnih dela. Iako je došlo do zastare u ovom periodu od četiri meseca, ne mora nužno da znači da je zbog protesta", ističe Ramićeva.

Suđenje Miroslavu Miškoviću, o kojem se i tokom protesta najviše polemisalo, danas je ponovo odloženo. Kako bi nadoknadila propušteno, predsedavajući sudija već je zakazao 37 ročišta do letnje pauze, a prvo će se održati 10. februara.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva