:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2018   12:05

0

208

Žita dovoljno i za komšije

 Rano procvetale kajsije bukvalno je "pojeo" mraz, pa se šteta procenjuje na 60 do čak 100 odsto. Najviše u Vojvodini.

Ove godine pšenica je zasejana na 675.000 hektara, a uljana repica na 50.000 hektara. To su rekordne površine pod ozimim žitaricama.

- Imali smo sreće da je snežni pokrivač zaštitio žitarice od niskih temperatura koje su se spuštale i na minus 20 stepeni - kaže Vukosav Saković, direktor Udruženja "Žita Srbije". - Sneg je od smrzavanja zaštitio i pšenicu i uljanu repicu. Snežni pokrivač je povećao i vlagu u zemlji. Očekujem dobar rod pšenice, jer se trenutno nalazi u dobroj kondiciji. Naravno, sve zavisi od klimatskih uslova.

Sneg je išao naruku i povrtarima koji povrće gaje na otvorenom. Kako kaže profesor Žarko Ilin, sa departmana za ratarstvo i povrtarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, snežni pokrivač zaštitio je useve od "debelog minusa", pa štete gotovo i da nije bilo.

- Nekoliko dana sa temperaturama ispod 20 stepeni Celzijusovih donelo je štetu povrću uglavnom u zaštićenim područjima gde nije bilo duple folije, a gde usevi nisu pokrivani - kaže profesor Ilin. - Šteta na spanaću, mladom luku, rukoli i rotkvicama u takvim plastenicima iznosi između 10 i 15 odsto. Tamo gde je bila dupla folija i gde je povrće pokrivano, štete nema. U objektima koji su dogrevani cenu povrću bi eventualno mogao da podigne i taj trošak za gas.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva