:

:

TV Most

clock

Jul 10, 2017   12:05

0

147

Zemlje centralne EU traže bržu integraciju Srbije i CG

Ministri spoljnih poslova i njihovi zamenici iz četiri zemlje Višegradske grupe - Mađarske, Slovačke, Poljske i ÄŒeške, kao i iz Austrije, Slovenije i Hrvatske - sastali su se u Budimpešti kako bi razgovarali o pitanjima koja uključuju migracije i situaciju u zapadnom Balkanu i u Ukrajini.

"Ukoliko ne možemo da ubrzamo proces evropske integracije (na zapanom Balkanu) moraćemo da se suočimo sa ozbiljnim bezbednosnim izazovima u celom centralnoevropskom regionu", rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

On je pozvao EU da ubrza trenutne pregovore o pristupanju sa Crnom Gorom i Srbijom i otvori pregovore o članstvu i sa drugim zemljama na Zapadnom Balkanu.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec smatra da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da dobiju pomoć u primeni reformi koje su neophodne kako bi se kvalifikovale za članstvo u EU.

"Situacija na zapadnom Balkanu je prilično nejasna, nestabilna i biće neophodno obezbediti da postoji dijalog kako bi se ojačala stabilnost u ovom regionu", rekao je Erjavec.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva