:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2017   12:05

0

310

Železnice Srbije: Javni izvršitelj odustao od prodaje CIP-a

Železnice su saopštile da se tim zaključkom nalaže registratoru da obriše založno pravo na 100 odsto udela koji "Železnice Srbije" imaju kao izvršni dužnik u Saobraćajnom institutu CIP.


U saopštenju se kaže da su "Železnice Srbije" i javni izvršitelj u petak, 1. decembra, postigli sporazum o načinu izmirenja duga, kojim su definisani način i model izmirenja obaveza "Železnica Srbije" prema izvršnom poveriocu.

Prodaju Saobraćajnog instituta CIP je ranje pokrenuo javni izvršitelj, jer je to preduzeće 100 odsto u vlasništvu "Železnica Srbije" koje su osnivač CIP-a i koje vode veliki broj radnih sporova sa svojim zaposlenim, piše u saopštenju.

Dalje se kaže da se radi izvršenja sudskih presuda po osnovu izgubljenih sporova, po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju pristupilo izvršenju, te je javni izvršitelj pokrenuo postupak prodaje udela "Železnica Srbije" u Saobraćajnom institutu CIP putem licitacije, koja je bila zakazana za 18. decembar.

"Železnice" objašnjavaju da je 2014. i 2015. godine postao pravosnažan veliki broj sudskih presuda na osnovu nekoliko hiljada tužbi zaposlenih, većinom iz 2009. i 2010. godine protiv "Železnica Srbije", koje su se odnosile na obračun i isplatu nadoknade za rad u smenama.  

U prethodne dve godine "Železnice Srbije" su po tom osnovu isplatile skoro dve milijarde dinara, a obaveze tog preduzeća po tom osnovu iznose još nekoliko stotina miliona dinara.

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure Srbije je u petak najavilo poravnanje "Železnica Srbije" i radnika koji su tu firmu tužili.

Portal "Insajder" je istog dana objavio da je izvršitelj Nemanja Protić koji je oglasio javnu prodaju preduzeća CIP radi namirenja dugova "Železnica Srbije" prema radnicima, izjavio da će danas, 4. decembra, povući oglas o prodaji tog preduzeća, i da će ove i sledeće godine radnicima koji su tužili to državno preduzeće zbog neisplaćenih naknada za smenski rad, dug biti isplaćen na rate.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva