:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2018   14:34

0

149

Zehofer i Salvini različito o dogovoru o migrantima


Salvini je u petak izjavio da nikakav sporazum o povratku migranata koji su se već prijavili za azil u Italiji, nazad sa nemačke granice, nije postignut.


„Držim se onoga što sam rekao, završićemo to“, rekao je danas Zehofer.



On je pred poslanicima Bundestaga izjavio 13. septembra da je Nemačka, nakon sporazuma sa Grčkom i Španijom, postigla dogovor o vraćanju izbeglica i s Italijom.



„Ugovor je sklopljen, nedostaju samo potpisi, moj i mog italijanskog kolege“, rekao je tada Zehofer, čelnik Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.



Hina navodi da će to vlastima u Berlinu omogućiti da sa nemačko-italijanske granice vraća one izbeglice koje dolaze u Nemačku sa namerom da traže politički azil, a pre toga su već bile registrovane u Italiji.



Navodi se da bi Salvini trebalo da se sa Zehoferom susretne u petak na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Beču. Podseća se da je Salvini u nekoliko navrata isticao kako neće pristati ni na jedan dogovor koji bi vodio tome da se Italija brine o još više izbeglica.



Sporazumi Nemačke sa zemljama poput Grčke, Španije i Italije deo koalicionog sporazuma nemačkih demohrišćana i socijaldemokrata, a cilj im je smanjenje broja tražilaca azila u Nemačkoj.



Dogovor je bio deo ultimatuma koji je Zehofer izneo u pogledu izbegličke politike nemačkoj kancelarki Merkel zbog kojeg je lider CSU doveo u pitanje i opstanak demohrišćanske Unije CDU/CSU, nakon čega je Merkelova s evropskim partnerima pripremila ugovore o vraćanju izbeglica.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva