:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2015   12:05

0

175

Zahtev za smenu pokrajinskog ministra Muratija

Valjon Murati je ranije izjavio da je “privilegovani položaj nealbanskih zajednica, a posebno srpske zajednice, jedan od ključnih razloga za migraciju kosovskih Albanaca”.

Pet srpskih nevladinih organizacija i Kosovsko strateško akciona mreža (KSAM), koju čini 120 nevećinskih organizacija zahtevaju izvinjenje Vlade i hitnu smenu gospodina Muratija.

“Ova izjava, koja dolazi od strane visokog funkcionera Vlade, još jednom otkriva licemerje i cinizam kada se govori o posvećenosti izgradnji multietničkog društva među političkom elitom u Prištini, a istovremeno pokazuje da su opravdani strahovi srpske i ostalih zajednica u vezi diskriminacije i nepoštovanja njihovih zagarantovanih prava, koja su samo mrtvo slovo na papiru”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju nevladinih organizacija se ocenjuje da vrlo opasna izjava Muratija predstavlja nastavak dobro poznatog manira da se za sve neuspehe političke elite u Prištini krivica traži u srpskoj zajednici.

“Takve izjave vode ka mobilizaciji ljudi na etničkoj osnovi, koja je uperena pre svega protiv srpske zajednice i direktno ugrožava fizičku bezbednost građana i imovine nealbanskih zajednica. Manipulisanje nezadovoljstvom većinske zajednice trenutnim socioekonomskim stanjem i njegovo artikulisanje kroz potpirivanje etničkih podela od strane elita u Prištini se mora zaustaviti”, ističe se u saopštenju i dodaje da su srpskoj zajednici još uvek u svežem sećanju događaji od 17. marta 2004. godine, kao i poslednje rušilačke demonstracije u Prištini.

“Ovo je, takođe, vid pritiska Prištine kojim poručuje da neće da odustane od ušančenih maksimalističkih stavova pri pregovorima u Briselu kojima se staje na put kompromisnom rešenju i dalje se odlaže osnivanje Zajednice srpskih opština”.

Takođe se ističe da se mora uspostaviti poštovanje principa političke odgovornosti za izjave izrečene u javnosti koje direktno vode ka jačanju postojećih etničkih animoziteta i koje podrivaju dosadašnji politički proces u Briselu.

“Odgovornost za etničke odnose u jednom društvu uvek treba da leži na većinskoj zajednici, koja svojim postupcima treba da uveri pripadnike nealbanskih zajednica u svoju iskrenost i želju za pomirenjem. Svedoci smo da ovakve izjave ne doprinose saradnji i da politička elita u Prištini još uvek nije spremna da prihvati legitimne zahteve i prava ostalih zajednica”.

Organizacije koje su podržale zahtev za sme su 120 nevećinskih organizacija i pojedinaca članova Kosovsko strateško skcione mreže, Centar za orijentaciju društva, COD Kosovo, Štrpce, Institut za razvoj civilnog društva “Innovate” iz Leposavića, Slobodna produkcija iz Novog Brda, Centar za razvoj zajednice iz Klokota, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj iz Zubinog Potoka.

Izvor: Saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva