:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2017   12:05

0

113

Za projekte manjina 1,8 miliona dinara

Ona kaže da je posle 15 godina uspostavljen je budžetski fond i definisani koriterijumi za raspodelu sredstva, koje mogu da koriste udruženja, ustanove, privredni subjekti koje osnivaju nacionalni saveti nacionalnih manjina.

"Na početku svake godine se definiše prioritetna oblast. Mi smo zajedno sa nacionalnim savetima odlučili da će u ovoj godini biti oblast informisanja. Ministarstvo će raspisati uskoro javni poziv i najverovatnije od septembra možemo imati projekti u realizaciji", naglasila je Paunović za RTS.


Komentarišući tužbu Upravnom sudu Nacionalnog saveta Albanaca koji se žale zbog visine opredeljenih sredstava , ona je podsetila da je tom savetu u 2017. godini određeno 13,226 miliona dinara po zakonu i Uredbi koja definiše kako se novac raspoređuje.

Osnovni kriterijum, kako je pojasnila, je rezultat poslednjeg popisa iz 2011. godine koji su Albanci bojkotovali.

Ona je dodala da su Albanci pre popisa znali koji su kriterijumi za dobijanje novčanih sredstava iz budžeta, te da kada neko donosi političku odluku da bojkotuije popis mora da bude svestan posledica.

Upitana za zahteve da se maturski, odnosno prijemni, na Univerzitetu u Novom Sadu polaže i na mađarskom, ona je rekla da je to odluka samog fakulteta.

"Dominantno pravilo je da postoji mogućnost polaganja perijemnog na jezicima manjina, ali to je odluka fakulteta", zaključila je Paunović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva