:

:

TV Most

Foto: Sarajevo

clock

April 22, 2015   12:05

0

191

Za dijalog Bošnjaka i Srba i ideju Vučića



Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra je za sarajevski "Dnevni avaz" istakao da se radi o političkom lideru koji je u vlastitoj zajednici napravio određene iskorake u odnosu na prošlost, a da za otvaranje dijaloga o svim spornim pitanjima, kada je reč o Srbiji i srpskom narodu, postoji više razloga.

"Posebno zbog činjenice da se u ovom trenutku, jednostavno, moraju stvarati zajedničke pretpostavke za jednu zajedničku, dobrosusedsku i normalnu budućnost. BiH i Bošnjaci sa Srbijom i Srbima imali su i imaju jednu dugu i vrlo protivrečnu istoriju...ne može se ostati na pozicijama koje je rat postulirao", ukazuje Filandra.

Filandra kaže i da je zadatak novih generacija da, jednostavno, raščišćavaju taj teren i idu dalje u stvaranju pretpostavki za normalan i bolji život.

"Zbog toga je vrlo pozitivno to što je rekao Vučić", zaključuje profesor.

Akademik Muhamed Filipović, pak, navodi da je ova Vučićeva izjava "veoma dobra" naročito zbog toga što, kako kaže, nije formalna niti iznuđena od međunarodne zajednice, već je sadžajna, od ključnog političkog značaja za dve zemlje i polazi od toga da je "istorija odlučila da u zajedničkoj domovini Bosni žive Bošnjaci i Srbi, kao što u Srbiji žive Bošnjaci kojima je Srbija domovina".

"Ova Vučićeva izjava stvarno otvara perspektivu da dve zemlje razgovaraju na nov način", uveren je akademik Filipović.

I Nedžad Mulabegović, predsednik Veća Kongresa bošnjačkih intelektualaca pozdravlja izjavu predsednika Vlade Srbije i ističe da BiH i Srbija, kao prvi susedi, moraju rešavati otvorena pitanja.

Mulabegović, međutim, kao preduslov otvorenom dijalogu i budućoj saradnji dveju država ističe da Srbija najpre mora da prizna da se, kako navodi, u BiH dogodio genocid, te da bi Vučić "trebalo da se pokloni žrtvama u Srebrenici".

Smatra da je to put za otvaranje procesa katarze Srbije kao države i srpskog naroda u vezi s dešavanjima u devedesetim godinama.

Vučić je u utorak boravio u Novom Pazaru i tom prilikom izjavio da je spreman da razgovara sa svim Bošnjacima, u Srbiji i BiH, poručivši da svi koji misle da pravoslavci i muslimani mogu živeti odvojeno, ili "tako da nekih nema", greše i ne razumeju koliku štetu prave svom narodu.

"Spreman sam da razgovaram sa svim Bošnjacima, s onima u Sarajevu i Pazaru, da otvorimo pravi dijalog, da ne bude sukoba i da gradimo zajedničke domove, kao i da razmišljamo o zajedničkoj budućnosti", poručio je tada Vučić i dodao da mržnja nikuda ne vodi, a samo zajednički može da se napreduje.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva