:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2017   12:05

0

129

Vulin sa ambasadorima Nemačke i Irana

Oni su konstatovali da je to rezultat kontinuiranih susreta na visokom nivou i ličnog prijateljstva predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kancelarke Angele Merkel, što je sveukupno rezultiralo i unapređenjem ekonomske saradnje u obostranom interesu.

Istovremeno, rekao je Vulin, saradnja Srbije i Nemačke je aktivan doprinos ubrzanom priključenju Srbije EU i izuzetno cenimo podršku i razumevanje Nemačke na tom putu, naglasio je ministar odbrane, dok je nemački ambasador istakao da je Nemačka blizak i pouzdan partner Srbije na njenom putu u EU, te da se poglavlja 23 i 24 odnose na vladavinu prava i da te reforme nisu u vezi sa poglavljem 35.

Vulin je istakao da poglavlje 35 nije zamena za briselski dijalog, te da Srbija insistira na hitnoj implementaciji dosadašnjih dogovora iz Briselskog sporazuma, a posebno na formiranju Zajednice srpskih opština, što očekuje od onog ko formira vladu na KiM.

Ministar odbrane je rekao da Srbija nastoji da mirnim sredstvima obezbedi normalan život srpske zajednice na prostoru KiM, gde jedino Kfor prepoznaje kao partnera i nosioca stabilnosti.

Na sastanku je konstatovano da saradnja dve zemlje u oblasti odbrane prati nivo ukupnih bilateralnih odnosa, a Vulin je istakao da smo pođednako zadovoljni postignutim nivoom saradnje sa NATO kroz Partnerstvo za mir, kao i sa pozicijom posmatrača u ODKB.

Ministarstvo odbrane nastavlja sa izbalansiranom politikom odbrane u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću, pa će u skladu sa definisanim nacionalnim interesima raditi na unapređenju i daljem razvoju odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama.

Stoga je, kaže Vulin, saradnja u oblasti odbrane sa zemljama regiona na visokom nivou i često pokretač unapređenja ukupnih odnosa, budući da je Srbija svesna da jedino kroz dijalog i saradnju, kao i integraciju država Zapadnog Balkana u EU, može da se uspostavi dugoročna stabilnost u regionu.

Na sastanku je bilo reči i o doprinosu koji Srbija kroz učešće u multinacionalnim operacijama UN i EU daje globalnoj stabilnosti, te je Vulin potvrdio de će se nastaviti kontinuitet tog angažovanja.

Vulin je upoznao ambasadora Ditmana i sa snažnom podrškom koju Zajedničke snage Vojske Srbije i Policije pružaju pri ublažavanju posledica migrantske krize, naglasivši da je od početka njihovog angažovanja sprečen ilegalan prelazak više od 21.300 migranata.

Srbija i Iran unapređuju saradnju u oblasti odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Irana Hosein Mola Abdolahi razgovarali su o mogućnostima za unapređenje bilateralne odbrambene saradnje dve zemlje.

Ambasador Abdolahi preneo je ministru Vulinu lične čestitke ministra odbrane i podrške Oružanim snagama Irana Hoseina Degana na imenovanju na funkciju ministra odbrane.

Vulin je zahvalio iranskom ambasadoru na principijelnoj podršci Irana legitimnim naporima Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji i izrazio saučešće povodom nedavnih terorističkih napada u Teheranu.

Prijateljski odnosi Srbije i Irana predstavljaju kvalitetnu osnovu za razvoj saradnje, za šta postoji obostrani interes, saglasili su se Vulin i Abdolahi.

Sagovornici su ocenili da realni potencijali leže u oblastima vojnog obrazovanja i vojne medicine, uz poštovanje ograničenja i restriktivnih mera koje su UN i EU uspostavile prema Iranu.

Ministar Vulin istakao je da je Srbija u oblasti vojnog obrazovanja lider u regionu, kao i da se na Vojnoj akademiji školuju i usavršavaju brojni oficiri iz inostranstva.

On je dodao da ogromno iskustvo stečeno u oblasti vojne medicine, uz značajne razvijene kapacitete, ostavlja prostor za uspostavljanje saradnje u toj oblasti, na koju je Ministarstvo odbrane veoma ponosno.

Vulin i Abdolahi razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim temama, u regionu i šire, a posebno su istakli nepredvidivost migratorne krize kao bezbednosnog izazova.

Ministar odbrane naglasio je Srbija deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice i pruža adekvatan odgovor na aktuelnu krizu, dok Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju snažnu podršku na ublažavanju posledica migratorne krize ostalim državnim organima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva