:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2015   12:47

0

182

Vulin i Pavićević na proslavi slave u Zočištu

Vulin je poručio da je to način da se pokaže da su Srbi tu oduvek, da ne misle da idu i da će tu biti još dugo, a Pavićević da je vidljiv drugačiji odnos države prema svemu i da se nada da će to biti preslikano i na Kosovu i Metohiji.

Veliki broj vernika je prisustvovalo liturgiji koju je služio jeromonah Mihailo uz sasluženje igumana manastira Svetih Vrača Stefana i sveštenoslužiteljia iz eparhije raško-prizrenske.

U Zočištu je bilo svečano i zbog završetka obnove manastira koji je posvećen svetiteljima Kozmi i Damjanu, a koji je postradao u martovskom pogromu 2004. godine, čiju obnovu je najviše pomogla Kancelarija za Kosovo i Metohiju na šta je u besedi nakon liturgije podsetio jeromonah Mihailo, koji se i zahvalio Vladi Srbije.

"Hvala našoj vladi i državi Srbiji koja je pomogla i finansirala kompletnu obnovu manastira i naročito Kancelariji za KiM, ali i ministru Aleksandru Vulinu koji je imao snage i vremena da prvo dođe u Sv. Arhangele a potom i Zočište i koji je pomogao da se dovrši obnova zvonare i ovih konaka", rekao je on.

Mihailo, koji je i iguman manastira Sv. Arhangela kod Prizrena, zahvalio se i svim ostalim ktitorima koji pomažu obnovu naglasivši "da se tako upisuju u knjigu večnosti".

Ministar Vulin rekao je novinarima u porti da je manastir velika svetinja, da se Srbi tu iz godine u godinu sve više okupljaju, oko svoje crkve, vere i sebe samih.

"Tamo gde je manastir uništen i gde je zapušten nema ni Srba", rekao je on dodajuci da se, tamo gde su obnovljeni manastir i crkva, vratio i život.

"Ovo je način da pokažemo da smo tu oduvek, da ne mislimo da idemo i da ćemo biti tu još dugo, mnogo duže nego što bi voleli oni koji su 2004. godine i ranije pokušali da etnički očište Kosovo i Metohiju od Srba", poručio je Vulin.

Hramovnoj slavi u manastiru u Zočištu prisustvovao je i vladin oficir za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević koji je kazao da je vidljiv drugačiji odnos države Srbije prema svemu i da se nada da će to biti preslikano i ovde na KiM.

"Dosta poruka, bio čovek veran ili ne, može naći u hrišćnstvu i mislim da ih nalazimo, mislim da nam se one dešavaju svaki dan", rekao je Pavićević i dodao da je država Srbija "opet dobila kamen pa vratila hlebom".

"Opet nam se to dešava, ali mislim da od te politike ne treba odustati i kako kaže premijer Aleksandar Vučić naša ruka je ispružena, samo nas nemojte ponižavati, hoćemo da razgovaramo da se borimo da učinimo sve za dobrobit naroda, ali nećemo dozviliti poniženje ni građana ni Srbije", poručio je on.

Manastir Svetih Vrača je sagraden u 14. veku postradao je u martovskom pogromu 2004. godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva