:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2016   12:05

0

150

Vujanović očekuje što skorije formiranje vlade

"Interes Crne Gore je da što pre dobije Skupštinu i vladu i da ta vlada nastavi i intenzivira evropski i evroatlantski put", istakao je Vujanović u izjavi za RTCG.

On je poručio da Crna Gora, jednim posvećenim odnosom vlade, treba da sačuva poziciju države koja je primer u regionu.

Priortiet je, kako je kazao, obezbediti bolji života građana.

"Jako je važno da se vlada posveti aganžmanu u oblasti ekonomije i rešavanju socijalnih pitanja", naglasio je Vujanović.


Vujanović očekuje fer suđenje osumnjičenima za terorizam

Vujanović je ocenio da je, hapšenjem grupe srpskih državljana osumnjičenih za pokušaj terorizma, država Crna Gora pokazala puni kapacitet da zaštiti svoje građane i da terorizam ovde ne može da prođe i dodao da očekuje da to neće ugroziti odnose Podgorice i Beograda.

"U tom smislu mislim da ozbiljnost države u sprečavanju terorizma dobar pokazatelj kvaliteta funkcionisanja bezbednosnih službi kao jednog važnog dela svake države. Ja mislim da smo pokazali da smo ozbiljna država i da smo pokazali što je reći ću ne tako izražena vrlina, nego rekao bih mana u funkcionisanju nekih državnih organa, da smo u ovom slučaju pokazali da umemo da sačuvamo konspirativnost", rekao je Vujanović.

Dakle, primetio je Vujanović, u Crnoj Gori, kako se to kolokvijalno kaže, informacije ne cure kao kroz švajcarski sir.

"Evo u ovom slučaju zahvaljujući činjenici da je bio veoma mali broj ozbiljnih i odgovornih i vrlo profesionalnih ljudi uključen, uspelo se do samog lišavanja slobode sačuvati sve ono što je konspirativnost postupka zahtevala, pa samim tim i obezbediti da se izvrši lišavanje slobode", rekao je on.

Vujanović veruje glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću koji je ocijenio da je sprečeno krvoproliće i zavijanje u crno cele Crne Gore.

„On je to sinoć učinio na jedan vrlo jasan, detaljan i uverljiv način. I za sve one koji hoće da razumeju činjenice i da veruju u dokaze jednog profesionalnog postupanja mislim da se saopštilo ono što ih je ubedilo u istinitost onoga o čemu je govorio specijalni državni tužilac", kazao je predsednik Crne Gore, preneo je portal CdM.

To znači, kaže Vujanović, ne samo da je Bog pomogao.

„Mada je i Bog pomogao i to veoma, nego i oni koji su shvatili da treba pomoći našem društvu i našoj državi da se ne pretvori u jedno anarhično i haotično stanje i da se kako je rekao tužilac ne zavije u crno, što bi definitivno bilo, ja mislim nakon Drugog svetskog rata, najtragičnije vreme Crne Gore", naglasio je Vujanović.

On je, kako se navodi, rekao da ne očekuje da ovaj slučaj ugrozi odnose Crne Gore i Srbije.

Vujanović je rekao da očekuje da će pravosudni organi obezbediti fer suđenje osobama koje su osumnjičene za stvaranje kriminalne organizacije za terorizam u pokušaju.

On je rekao da se nada da će se na suđenju otkriti činjenice za koje, prema rečima glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, postoje dokazi.

"Ja sam siguran da će pravosudni organi tom predmetu dati puni priroritet, da će se ažurno tretirati u daljem postupku, da će se dati, što je specijalni tužilac rekao, najšira mogućnost i sva prava dobrani i da ćemo u fer suđenju doći do utvrđenja činjenica za koje je specijalni tužilac rekao da su potkrepljeni jasnim dokazima", kazao je Vujanović.

On je za RTCG rekao da želi da iskaže poštovanje Katniću, koji je pokazao punu posvećenost poslu i potrebi da Crna Gora bude stabilna država, i da se sačuvaju životi građana.

"I koji je očigledno najneposrednije rukovodio celom akcijom uz maksimalni angažman svih službi bezbednosti, od policije do ANB-a", rekao je Vujanović.

S druge strane, DF je ranije danas održao hitnu sednicu Predsedništva sa koje je saopštio da Katnić podnese ostavku ili da bude hitno smenjen i procesuiran zbog izjava da je hapšenje grupe terorista uoči izbora u Crnoj Gori sprečeno krvoproliće.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva