:

:

TV Most

clock

Jul 10, 2015   12:05

0

160

Vučić u Srebrenici korak napred u odnosima

To je, smatra ÄŒanak, važan korak zbog toga što "i prema Aleksandru Vučiću i prema Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću i prema ostalima koji su imali zapaženu ulogu devedesetih godina vlada veliko nepoverenje u regionu".

"To nepoverenje je prema nekima s pravom, a prema nekima ne s pravom. Jer, svako ima pravo da se promeni i niko nema pravo da očekuje da se ono što je radio ili radi ne primeti. To je jako važno", rekao je ÄŒanak u emisiji Politbiro Radio-televizije Vojvodine.

On je kazao da je LSV uvek imala predstavnike na obeležavanju godišnjice masakra u Srebrenici, te da će on ove godine prisustvovati komemoraciji u Potočarima, da bi se poklonio nevinim žrtvama koje su platile najskuplju cenu ludila 90-ih.

Lider LSV istakao je, međutim, da ne razume dvostruke aršine u državnom vrhu Srbije, jer, kako je naveo, "s jedne strane određene poteze premijera Vučića čovek ne može da ne pozdravi jer su u skladu sa svim za šta se LSV zalaže 25 godina, dok se, s druge strane, Nikolić Tomislav nije promenio ni malo".

"Ne treba zaboraviti da je Nikolić proglašen za Šešeljevog četničkog vojvodu na Romaniji još za vreme ratova 90-tih i nikad se toga nije odrekao, pa je onda išao na proslavu pobede nad fašizmom, pa je onda pravio potpuno čudnovate stvari, kao što je nedavno upućivanje pisma engleskoj kraljici...", naveo je on.

Napominjujući da je bio šokiran takvom diplomatskom greškom, ÄŒanak je istakao da spoljnu politiku države vodi Vlada, a predsednik predstavlja državu," i u tom smislu Nikolić je u ovom slučaju prekoračio svoja ovlašćenja".

ÄŒanak je kazao da dobri odnosi sa okruženjem podrazumevaju i usaglašavanje stavova i o pitanjima vezanim za snabdevanja energentima do pitanja odnosa prema ruskoj intervencije Ukrajini.

"U Srbiji dugi niz godina postoji stav da se koketira i sa zapadom i sa istokom, i sa nacionalizmom i sa evropskim i građanskim vrednostima. A nikako da dobijemo tačne odgovore o čemu se tu radi", rekao je on.

ÄŒanak je naveo i da je nedopustivo da se dešava to da Ustavni sud Srbije ukida nadležnosti AP Vojvodine kao neustavne, a istovremeno ne primećuje da se ne poštuju ustavne odredbe o finansiranju pokrajine.

"To su dupli aršini koji su uvek na štetu građana Vojvodine", istakao je on.

Povodom dogovora sa Vučićem o otvaranju dispečerskog centra EPS-a u Novom Sadu, ÄŒanak je kazao da to nije nikakav vaninstitucionalni dogovor, već da je s premijerom razgovarao kao šef opozicione grupe, kao i da nije u pitanju dogovor, već da mu je premijer izneo svoje planove.

"To nije korak ka decentralizaciji, već pitanje jednog preduzeća, a decentralizacija je ustavna kategorija koja za LSV podrazumeva zakonodavnu, izvršnu i sudsku autonomiju Vojvodine", naveo je on.

On je kazao da od njega ne zavisi kad će biti pokrajinski izbori, ali da je LSV za njih u svakom trenutku spremna.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva