:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2018   18:13

0

101

Vučić: Ogroman značaj budućeg industrijskog parka u Borči



Vučić je rekao da je posebno značajno to što je danas upravo kineski predsednik Si Đinping tu temu spomenuo u razgovoru sa njim.



„Industrijski park u Borči ne prave Kinezi da niko ne bi došao…I posebno je značajno što je predsednik Si spomenuo industrstrijski park u razgovoru sa nama. Od velikog je to značaja. Kinezi su strahovito ozbiljna nacija, oni analiziraju svaku reč koju oni izgovore i analiziraju svaku reč koju mi izgovorimo“, kaže Vučić.

Predsednik je rekao da je u razgovorima sa Kinezima bilo reči po pitanju mnogo tema, jedna tema su, precizira, preferencijalni krediti.



„Druge su dodatne kineske investicije, u naše rudnike, u našu industriju, izgradnju industrijskih parkova“. Upravo po pitanju industrijskih parkova, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović obavio je, kaže predsednik, važan deo posla.



Industrijski park u Borči prostiraće se na 320 hektara i u njemu bi trebalo da posluje 1.000 kineskih kompanija. Prema projekcijama kompanije CRBC, koja će investirati u park, trebalo bi da se otvori 10.000 novih radnih mesta.



Direktna investicija CRBC-a u Industrijski park prijateljstva trebalo bi da iznosi oko 220 miliona evra, a, ako se uzmu u obzir sve kompanije koje bi trebalo da počnu da rade u Parku, predviđa se da će vrednost investicije biti ukupno oko dve milijarde evra.



U narednim mesecima, plan je da se definiše tačan broj kompanija koje će doći te da vlada krene sa ulaganjem u infrastrukturu kako bi Kinezi krenuli sa gradnjom jedne po jedne fabrike.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva