:

:

TV Most

Foto: n1.info.com

clock

Maj 27, 2015   14:59

0

175

Vučić: Kosovo smatramo svojom teritorijom

Srpski premijer je istakao, na zajedničkoj pres konferenciji sa albanskim premijerom Edijem Ramom, da Srbija i Albanija, bez obzira na različite stavove prema Kosovu, ne treba da zaoštravaju međusobne odnose, već treba te razlike da uvaže i pronađu zajednički jezik.

Zahvalivši albanskom premijeru na dobrodošlicu, Vučić je kazao su dva naroda susedi i da će to tako ostati zauvek, te da stoga sve probleme treba rešavati dijalogom.

"ÄŒinjenica je da se ne slažemo oko Kosova i |Metohije. Srbija ga tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo, dok Albanija tretira Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Vučić.

Ipak smatram da to nepodudaranje ne znači da razlike ne možemo da ublažimo dijalogom i na miran način.

"Ovi problemi se ne rešavaju ratom već dijalogom", rekao je Vučić i poručio da su Srbija i Albanija susedi, te da zbog toga treba da uzmu sudbinu regiona zapadnog Balkana u svoje ruke.

"Razmišljamo drugacije, govorimo drugacije. Ali to nije u vezi sa onim kako radimo zajedno. Hvala Albaniji na pozivu. Odnos Srbije i Albanije je važan za Balkan. Odnosi uvek mogu biti bolji", rekao je Vučić.

Albanski premijer je takođe istakao značaj dijaloga Beograda i Prištine.

Albanija, istakao je, priznaje dijalog Beograda i Prištine zato što je, kako je rekao, pokazana hrabrost da se ide dalje u odnosima dveju strana i posebno da se sprovedu dogovoreni sporazumi.

Zato je, kaže, nastavak đialog od životne važnosti za čitav region. On je, međutim, dodao da Tirana želi da se više uradi za Albance na području Preševa.

"Oni žele da budu tretirani kao Srbi na severu Kosova", rekao je Rama.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dobre odnose sa Albanijom, naročito u oblasti ekonomije, i naglasio da je važno raditi na infrastrukturnim projektima te da će sa premijerom Albanije Edijem Ramom uputiti zajedničku molbu za finansijsku podršku za izgradnju autoputa Niš-Priština-Prizren-Drač.

U saopštenju iz kabineta premijera se navodi da se nakon svečanog dočeka, premijer Vučić sastao sa Ramom, sa kojim je, kako je rečeno, razgovarao o unapređenju krhkih odnosa dve zemlje i infrastrukturnim projektima - izgradnji autoputa od Niša do luke u Albaniji i rekonstrukciji pruge preko Kosova i Metohije do Albanije.

Kako se navodi, tema razgovora bili su i razvoj turizma, kao i verifikacija diploma.

U obraćanju medijima premijer Vučić je istakao da su Srbija i Albanija spremne da prevaziđu međusobne razlike, iako ne postoji saglasnost dveju zemalja oko svih pitanja, pogotovo kada je reč o statusu južne srpske pokrajine.

"Posao naše Vlade je da gleda u budućnost, a ta budućnost za nas znači dobre odnose sa Albanijom. Odnosi Srba i Albanaca biće kičma odnosa u regionu“, zaključio je Vučić.

Albanski premijer Rama je, pozdravljajući srpskog kolegu, izjavio da je današnji dan veoma važan, jer je ovo prva poseta jednog srpskog premijera Albaniji.

"Albanija i Srbija danas imaju istorijsku šansu da vrate mir u ovaj region. Mi danas imamo mogućnost da učinimo nešto za dobrobit našeg regiona, kao što su to svojevremeno uradili Nemci i Francuzi“, istakao je premijer Rama.

Kako se ističe u saopštenju, Rama naglasio da obe zemlje žele region bez istorijskih, ekonomskih i kulturnih barijera i da je neophodno raditi na poboljšanju saradnje u oblasti energetike, infrastrukture, turizma i kulture.

"Tamo gde postoji zajednička volja, postoji i zajednički put“, dodao je Rama.

Tokom popodneva, premijer Vučić razgovaraće sa predsednikom Republike Albanije Bujarijem Nišanijem, predsednikom Parlamenta Iljirom Metom i gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom.

Prvi dan posete predsednik srpske Vlade završiće susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji, a drugog dana boravka u Tirani predviđeno je učešće premijera Vučića na Ekonomskom forumu „Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015", na kome će prisustvovati i premijeri iz regiona.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva