:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2015   12:05

0

114

Vučić: Evropi potrebno snažno liderstvo

Govoreći na temu "Može li Evropa redefinisati sebe?", premijer je naglasio da je Srbija spremna da ponese odgovornost čak i veći teret od nekih zemalja EU i da prihvati sistem kvota iako nije članica.

Premijer smatra da je potrebna redefinisana Evropa, ali da je pitanje kako to učiniti i koje elemente uključiti, jer nije lako pronaći rešenje.

"Danas vidimo da imamo svakodnevno nove događaje koji na različit način utiču na našu realnost i podvlače da nema pravi odgovor. Migrantska kriza je pokazala mnogo slabosti koje ne znamo kako da rešimo", objašnjava premijer.

Evropa, kako kaže, nije pronašla zajedničko rešenje za migranstku krizu i da svi čekaju da nemačka kancelarka Angela Merkel nešto učini.

Bilo je pokušaja za rešenje, naveo je Vučić, izrazivši nadu da će Merkelova nastaviti da deluje u tom pravcu.

Na drugoj strani, neke zemlje EU imaju sopstveni pristup i politike, a niko ne može prepoznati pravu strategiju i taktike, ističe premijer i dodaje da ne govori samo o EU, već i o zemljama koje nisu članice EU, a koje čekaju rešenje od Unije.

"Kada je Evropa bila kontinent bez većih problema i imala puno novca da daje svakoj zemlji Unije, pune fondove na raspolaganju članicama, bilo je dobro vreme i nije bilo različitih mišljenja i sukoba. Ali kod prve prepreke, rupe koja se pojavila na putu, videli smo da postoji puno problema sa kojima ćemo se suočavati i u budućnosti", uveren je premijer.

Prema njegovim rečima, veliki broj zemalja članice EU je vodio sopstvene politike, branio samo svoje interese, ne želeći jedinstvenu politiku, i ne mareći za zajedničke evropske probleme.

Vučić smatra da je Evropi po prvi put potrebno snažno liderstvo, te je izrazio nadu da će ljudi u Briselu, posebno napominjujući predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, i predsednika Saveta EU Donalda Tuska, kao i predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, ali i Merkelova posebno, da učine nešto u ime svih.

"Ako to ne bude veoma sam zabrinut zbog mogućnosti destabilizacije ne samo regiona Zapadnog Balkana, kojem mi pripadamo, već i šire", naglašava Vučić.

Ocenjujući situaciju u Siriji, premijer Vučić je rekao da ona pokazuje sve slabosti naših bezbednosnih teorija, jer je jednim potezom promenjeno sve za par dana.

S tim u vezi je izrazio bojazan da ćemo biti suočeni i sa mnogim drugim potezima koji će uticati na promenu okolnosti u svetu.

"Zato Evropa, ali i čitav svet, treba da nađu što je brže moguće odgovorno rešenje. U suprotnom ćemo se suočiti sa problemima u mnogim institucijama, a nisam ni siguran da li će EU moći da preživi ako nastavimo tim putem", zaključio je Vučić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva