:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2017   12:05

0

127

"Vladavina prava odlučujući faktor u pregovorima"

Komentarišući to što, kako kaže, neki ljudi dovode u pitanje posvećenost EU proširenju uz poruke da će se mnogo godina izgubiti, da će biti kasno, te da će se izgubiti pravac i dinamika, Benedikt je istakao da su lideri EU jasno stavili do znanja da su vrata otvorena, a da će se brzina pregovora odvijati u zavisnosti od brzine reformi.

"Ima tu novih stavki u okviru za pregovore, a jedna od njih je vladavina prava, koja će diktirati tempo pregovora. Ako se u poglavljima 23 i 24 ne ostvari napredak, onda će napredak i u drugim poglavljima biti usporen, tako je definisan ceo proces", rekao je Benedikt.

On je istakao da zbog toga želi da pospeši vladu da se usredsredi na vladavinu prava, koja je osnov za mnogo drugih procesa.

"Sada kada su se zavrsili predsednički izbori, molim vas da se fokusirate na vladavinu prava", poručio je vladi v.d. šefa delegacije EU na konferenciji "Pregovori o pristupanju EU - novi kontekst" u Beogradu.

Navodeći da je pred Srbijom ustavna reforma i da ima puno institucija i nevladinih organizacija koje nude svoje mišljenje i predloge , Benedikt je pozvao sve koji mogu da doprinesu i ozbiljno pomognu da postoji sadržajna debata o tome.

On je naveo da je važno da se što pre imenuje Zaštitnik građana i predsednik upravnog odbora Agenicje za borbu protiv kourpcije, jer su, kako kaže, nezavisne insitucije važne za ravnotežu snaga u zemlji.

Što se tice reforme pravosuđa, to je ogroman posao, kaže Benedikt, navodeći da je primetio, ali i da se oseća da je u nekim oblastima u pravosuduju potrebno da se zaposle novi ljudi, a negde je potrebna politika zadržavanja kadrova.

On je apelovao da se nastavi sa jačanjem vladavine prava, jer je to, ističe, "odlučujući faktor" i veći je akcenat na tome nego ranije, a napomenuo je i da postoji puna podrška Evropske komisije u procesu pregovora.

Benedikt je rekao i da je bilo promena u odnosu na prethodne talase pridruživanja, te da su se izvukle pouke, a poručio je i da građanima treba predočiti šta je EU, kako se odvija proces pridruživanja, odnosno, kaže, da treba da imaju više informacija imajući u vidu buduće referendume.

"Mi činimo što je do nas, ali tu Vlada Srbije takođe treba da ima jednu ulogu kada je reč o jačanju vidljivosti, transparentnosti i jasnoće šta EU radi u Srbiji", rekao je Bendedikt.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva