:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Avgust 14, 2018   12:29

0

152

Viteški festival "Despot Stefan Lazarević"


Već četvrtu godinu za redom ova manifestacija promoviše srpsku kulturu i baštinu, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Evrope i sveta.



Pored demonstracija viteškog umeća, degustacije srednjevekovne hrane i pića, predstavljanja srednjevekovnih zanata, bogatog kulturno-umetničkog programa uz pesmu i igru, posetioci će biti u mogućnosti da prošetaju i kroz viteško selo kako bi se upoznali sa srednjovekovnim načinom života, oruđem i oružjem te epohe.



Za najmlađu publiku u okviru viteškog sela biće organizovano i mnoštvo radionica (slikarska, grnčarska, mačevalačka, streličarska, itd.).



Broj učesnika pod srednjovekovnim oklopom svake godine raste.



Prošle godine je nastupilo 400 boraca, a ove se očekuje 500 učesnika.



Pored domaćih predstavnika, na turniru će biti trupe iz više od 20 evropskih zemalja, koje će kroz defile i demonstraciju veština prikazati svoje srednjevekovno nasleđe.



Posetioci festivala će imati priliku premijerno da vide igrano-dokumentarni film o despotu Stefanu Lazareviću „Naučiti mrak da sija“.



Više od 150.000 ljudi je posetilo manastir Manasiju i festival prethodne tri godine, a o festivalu su pisali londonski „Telegraph“, omanski „Times“, a portal MSN je scene sa borilišta iz Manasije uporedio sa serijom „Igra prestola“, dok je iranski nacionalni dnevnik emitovao reportažu o festivalu.



Festival je i ove godine besplatan za sve posetioce.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva