:

:

TV Most

clock

Septembar 16, 2017   12:05

0

227

Vekovni sjaj Tronoše

U Muzeju Jadra otvorena je izložba "Muzej Jadra, riznica prošlosti", posvećena tridesetogodišnjici postojanja i rada ove kulturne ustanove u Vukovom zavičaju.

U Vukovom domu kulture održana je svečana akademija u čast sedam vekova manastira Tronoše, koju su podigli kralj Dragutin i njegova supruga Katalina. Bogat kulturno-umetnički program izveli su članovi širom sveta poznatog Srpskog pevačkog društva "Srbadija" iz Bijeljine, Ansambl "Bisernica", glumci KUD "Karadžić" i narodni guslar Đorđe Đoko Koprivica, koji je otpevao epsku pesmu posvećenu Stefanu Jovanoviću, nekadašnjem arhimandritu manastira Tronoša, prvom učitelju slavnog Vuka, u bogomolji koja je udaljena nekoliko kilometara od rodne kuće reformatora našeg jezika.

- Vuk i Tronoša, duhovnost i kultura, nedeljiva su celina, uvek naslonjene jedna na drugu, po čemu je Tronoša bila poznata kroz vekove, deleći sudbinu roda svoga u najtežim trenucima. Ovo slavlje je i radost, ne samo za nas iz Eparhije šabačke, već vascelog srpskog roda ma gde on živeo i radio - kaže episkop šabački Lavrentije. - Radujemo se što u godini velikog jubileja naša crkva dobija još jednog sveca, arhimandrita Stefana Jovanovića, velikog duhovnika, kulturnog i prosvetiteljskog delatnika, rodoljuba i mučenika.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva