:

:

TV Most

clock

Novembar 12, 2017   12:05

0

253

Vakcina nema nikakve veze s autizmom


Laž da ova trovalentna vakcina izaziva autizam krenula je iz Velike Britanije 1998. godine, kada je Endru Vejkfild, inače abdominalni hirurg, objavio tu tvrdnju u časopisu "Lanset". Članak su preneli mnogi mediji i tako je počeo da se širi lanac straha, da se smanjuje obuhvat imunizacije i da se javljaju epidemije malih boginja za koje se mislilo da su skoro iskorenjene. Mnogi naučnici su kasnije pokušavali da potvrde korelaciju između morbila i autizma, ali nijedan od njih u tome nije uspeo.



Novinar "Sandej tajmsa" je 2004. godine otkrio da časopis "Lanset" nije proverio sve navode u članku pre nego što ga je objavio, ali i da je autor Endru Vejkfild imao finansijsku dobit od svojih tvrdnji koju nije mogao da obrazloži! Časopis "Lanset" se potom u potpunosti ogradio od članka, odbacio tvrdnje Vejkfilda i izvinio se čitaocima, a pomenuti doktor je izbačen iz Lekarske komore Engleske!



Jedan od glavnih argumenata antivakcinalnog lobija je i povlačenje jedne vrste MMR vakcine koja je korišćena u Japanu. Tamo je ta vakcina zabranjena 1993. godine zbog toga što su primećeni izuzetno retki slučajevi obolevanja od meningitisa kod dece koja su vakcinu primila. Deca se danas u Japanu vakcinišu protiv malih boginja, zaušaka i rubeola tako što dobijaju tri posebne vakcine.



Iako šarlatani koji su protiv vakcinacije u Srbiji povezuju zabranu MMR-a u Japanu i autizam, te dve stvari nemaju nikakve veze jedna s drugom. Dokaz za to je što je stopa autizma kod dece u toj državi nastavila da raste bez obzira na zabranu vakcine. Tako je 1988. godine beleženo 48 slučajeva autizma na 10.000 novorođenih, a 1996. godine, tri godine posle zabrane MMR-a, čak 117,2 slučaja na 10.000 novorođene dece.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva