:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2017   15:17

0

283

Uniforme se vraćaju u škole?

Predstavnici Ministarstva prosvete Republike Srbije na Kosovu očekuju da ova inicijativa bude prihvaćena u školama na centralnom Kosovu.

Samostalni prosvetni savetnik Duško Maksimović smatra da bi se uvođem uniformi smanjio stepen vršnjačkog nasilja u školama i povećala bezbednost dece uopšte.

"Sva deca imaće iste uniforme, neće se razlikovati. Sigurnost dece, pogotovo na Kosovu i Metohiji biće bolja jer će se znati da su to učenici. Vi znate da naša deca putuju autobusima u ranim jutarnjim satima i kada sve to uzmemo u obzir, naša deca na Kosovu će biti sigurnija", kaže Maksimović.

Prosvetni radnici i zaposleni u O.Š "Kralj Milutin" u Gračanici su sa učenicima već razgovarali o uvođenju uniformi.

Direktor škole Vladimir Milkić ističe da, ukoliko više od polovine roditelja podrži ovaj predlog učenici će od naredne školske godine nositi uniforme.

"Obavili smo razgovor sa učenicima o tome da li uvesti uniforme i kako bi one mogle da izgledaju. Drugi korak je bio konkurs gde su učenici na časovima likovnog radili dizajnersko rešenje za uniforme, oni su to sa roditeljima i kući radili. Dotle je stigla naša škola. Trenutno se spremamo za anoniomnu anketu gde će učenici dati svoje mišljenje da li treba uvesti uniforme i kako bi one trebalo da izgledaju", kazao je Milkić.

Za učitelja Ljubomira Maksimovića nošenje uniforme nije strano. Mantil nosi čitav svoj radni vek.

Kaže da to prvenstveno radi iz higijenskih razloga, odnosno kako se ne bi isprljao dok piše kredom po tabli.

"Ideja je fantastična, ja je podržavam. Nadam se da će roditelji, učitelji i školska uprava, a i Ministarstvo doneti tu zvaničnu odluku. Kako će se plaćati, rano je govoriti o tome. Ideja je odlična i đaci će biti u obavezi da nose uniforme", kaže Maksimović.

Učenici nižih razreda podržavaju inicijativu Ministarstva prosvete o uvođenju školskih uniformi.

"Ja bih volela da nosim uniformu zbog higijene i zato što je to dobro. Mislim da je dobra ideja", kaže Anastasija Mirić, učenica prvog razreda.

"Uniformu bi trebalo da nosim kako se ne bih isprljao kad se sapletem negde i padnem", kaže Tarik Hodža.

Ukoliko odluka o nošenju uniformama u školama bude usvojena, o samom izgledu tog odevnog predmeta odlučivaće Ministarstvo prosvete zajedno sa školskim upravama, roditeljima i učenicima.

Izvor: Radio Kim

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva