:

:

TV Most

clock

Decembar 26, 2015   14:34

0

183

Uhapšeni pokrajinski sekretar,bivši ministar...

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je danas da je u to Tužilaštvo policija privela osam osumnjičenih: Slobodana Milosavljevića, Dušana Protića, Zorana Šćepanovića, Zorana Radomana, Jovana Keravicu, Mirjanu Spasić, Iliju Radosavljevića i Musulina Gorkog i protiv njih podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359 KZ i krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica 234 KZ.

Kako navode beogradski mediji, uhapšeni su i biznismen Željko Žunić (vlasnik "Beohemije"), bivša direktorka Dunav osiguranja Milanka Jezdimirović iz Socijalističke partije Srbije i bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković.

Uhapšeni su i sadašnji pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman - bivši direktor Regionalnog centra Poreske uprave Novi Sad, kao i bivši zamenik direktora Republičke Direkcije za imovinu M.I. i bivši sekretar za urbanizam N.K.

Prema rečima Stefanovića, uhapšen je i bivši predsednik opštine Mladenovac, kao i sadašnji i bivši predsednici opštine Ada.

Kako je naveo, među uhapšenima su i bivši direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Z.J., bivši direktor SRC Pionirskk grad M.L., bivši zamenik direktora Azotare M.G., kao i predsednik Skupštine PP Banovo brdo P.F. i predsednik UO Delta investment Beograd Z.S..

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da su istrage vođene od 2004. godine do danas, da će akcija biti nastavljena i da niko neće biti pošteđen.

Za još pet lica se traga, dodao je Stefanović i precizirao da su uhapšeni zbog korupcije u 20 različitih slučajeva.

U poslednjih godinu dana obavljen je najveći deo posla, precizirao je Stefanović i dodao da su najveće zloupotrebe bile u vezi malverzacija sa građevinskim zemljištem.

"To su bukvalno milionske cifre u evrima i tu smo imali najviše oštećene budžete. Svako od koruptivnih dela štetno je iako nisu jednake štete u smislu novčanog iznosa, ali su u smislu društvene opasnosti jednako problematična ta dela", rekao je Stefanović.

Ministar je takođe rekao da će u redovnom postupku protiv još 39 lica biti podnete krivične prijave.

Stefanović je naglasio da su akcije sprovedene u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije, kao i zloupotreba u državnim organima, a da je protiv uhapšenih podneto i više krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su od 2004. do danas počinili više krivičnih dela.

Reč je o krivičnim delima pranja novca, zloupotreba položaja, falsifikovanja isprava, falsifikovanja službenih isprava, navođenja na overavanje neistinitog sadržaja, primanja mita, nesavesnog rada u službi i zloupotreba u proceduri javnih nabavki.

ÄŒinjenjem tih dela naneta je šteta od 7,8 milijardi dinara, odnosno 100 miliona evra budžetima Srbije i AP Vojvodine, Gradu Beogradu, Železari Smederevo, Republičkoj direkciji za imovinu, Dunav osiguranju, Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za borbu protiv korupcije i drugim organima.

Prema rečima ministra, jedan od najvažnijih ciljeva vlade je borba protiv korupcije, u čemu se neće stati i neće biti pošteđenih.

"Javnost može da očekuje da policija nastavi intenzivno da radi na rasvetljavanju slučajeva i neće dozvoliti da se bilo ko izvuče", rekao je Stefanović.

Najveći deo tereta podnele su kriminalistička policija i beogradska policija, a sa tužilaštvom se intenzivno radilo na rasvetljavanju tih slučajeva u prethodnim mesecima, dodao je ministar.

Stefanović je rekao da je reč o vrlo čvrstim dokazima.

Istrage su vođene u različitim periodima, ali finalizacija je obavljena poslednjih godinu dana.

"U poslednjih godinu dana smo za sva dela prikupljali finalne dokaze i najveći deo posla je tada urađen", rekao je ministar.

Tužilaštvo saslušava osmoro osumnjičenih

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je danas da je u to Tužilaštvo policija privela osam osumnjičenih: Slobodana Milosavljevića, Dušana Protića, Zorana Šćepanovića, Zorana Radomana, Jovana Keravicu, Mirjanu Spasić, Iliju Radosavljevića i Musulina Gorkog i protiv njih podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359 KZ i krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica 234 KZ.

"Prema navodima krivične prijave, postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni u periodu od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine izvršili nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog društva "Maxim&Co", čiji je vlasnik osumnjičeni Zoran Šćepanović i državnog zemljišta u građevinskom reonu Grada Novog Sada čiji je korisnik bila opšta zemljoradnička zadruga Novi Sad i tom prilikom preduzeću "Maxim&Co" pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od milijardu dinara, obzirom da je vrednost zemljišta u državnoj svojini bila višestruko veća od vrednosti poljoprivrednog zemljišta koji je država dobila u razmeni", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da su saslušanja osumnjičenih su u toku, nakon čega će biti doneta odluka o daljem toku krivičnog postupka.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva