:

:

TV Most

clock

Maj 07, 2016   12:05

0

154

U Zagrebu protest za preimenovanje Trga maršala Tita

Preimenovanjem bi, kako su istakli učesnici protesta, bila ispunjena rezolucija Hrvatskog sabora o uklanjanju tragova totalitarnih režima.

Predsednik Hrvatskog veća za toleranciju i pomirenje Vladimir Gredelj ocenio je da najveći problemi hrvatskog društva proizlaze iz njegove duboke podeljenosti, koja se ne može prevladati bez odricanja od totalitarnog nasleđa.

Gredelj je pozvao SDP, koji je, kako je rekao, pravni naslednik komunista, da se izvini zbog zločina komunizma i odrekne toga nasleđa.

Učesnici skupa su poručili da cene "najavu Domoljubne koalicije da je moguće očekivati promenu imena Trga", ali da žele da vide stvarnu odluku Gradske skupštine.

"Protestovaćemo i naše će se aktivnosti nastavljati, sve dok ime maršala Tita ne bude sklonjeno iz hrvatskih javnih prostora", navedeno je u pozivu na protest.

Ovaj protest se već godinama održava ispred Hrvatskog narodnog pozorišta.

Anto Kovačević iz desno orijentisane HSP dr. Ante Starčević kazao je juče da je bivši doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito najveći zločinac 20. veka.

Gostujući na TV Mreži Kovačević je rekao da nijedan trg u Zagrebu ne treba da nosi Titovo ime.

Tito je, prema njegovim rečima bio prevrtljivac, koji je, kako je rekao, pre podne pio rusku vodku sa Staljinom, a poslepodne viski sa Čerčilom.

"Vlastitu je ženu u Rusiji prijavio Staljinu", naveo je Kovačević i dodao:

"Reč je o jednom od najvećih zločinaca dvadesetog veka. On ne zaslužuje da ima trg u centru Zagreba. Uostalom je i poznati prevrtljivac".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva