:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2015   10:56

0

156

U susret 12. Noći muzeja i novine koje donosi

Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine. Decenija postojanja manifestacije ukazala je na potrebu šireg pristupa manifestaciji kao i na uvođenje teme večeri koja ima za cilj da edukuje i ukaže na bitne istorijske, socijalne i kulturne trenutke.

Zbog toga Noć muzeja uvodi programski savet koji je usvojio koncept i akcente ovogodišnje manifestacije.

Tematski manifestacija će ići u dva smera. Jedan se priključuje obeležavanju važnih godišnjica dok se druga tiče edukacije najmlađih - dečje Noći muzeja.

Ovogodišnja Noć muzeja skrenuće pažnju na rat viđen očima civila kao i na borbu protiv rata, ali umetnošću i stvaralaštvu onih koji su ostali kod kuće, preživljavali, rađali se i umirali, venčavali, radili i obrazovali decu, brinuli se o starima, pisali pisma borcima na frontu ali i onih koji su se protiv užasa razaranja borili svojom umetnošću.

Tako će se u Noći muzeja istaći da je 1945. godine nobelovac Ivo Andrić objavio čak tri svoja kapitalna dela, pisana za vreme okupacije, srpski impresionizam koji nastaje u vreme Prvog svetskog rata, kao i drugi vidovi stvaralaštva u ratnim epohama koji danas obeležavaju istoriju umetnosti.

S obzirom na odličnu reakciju i veliko interesovanje najmlađih 12. Noć muzeja biće u znaku najmlađih za koje je osmišljena specijalna "Dečja tura" zbog inicijative za osnivanjem većeg broja dečjih muzeja kao i za rad sa decom pri muzejskim ustanovama i stvaranja kulture odlaska u institucije kulture kod najmlađe populacije po uzoru na evropske prestonice i značajne muzeje.

Noć muzeja nastavlja otvaranja novih prostora i pričanja neispričanih priča. Za jednu noć, ceo grad može biti muzej. Umetnost je skrivena na ulicama, fasadama i u skulpturama zgrada koje ne primećujemo.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva