:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2017   12:05

0

139

U Srbiji 27.945 osoba sa izbegličkim statusom

U saopštenju Komesarijata se precizira da je u Srbiji 19.171 izbeglica iz Hrvatske i 8.774 iz Bosne i Hercegovine, uz podsećanje da je zbog ratova od 1991. do 1995. godine, u Srbiji izbeglički status dobilo 618.000 ljudi.

Ukazuju, međutim, da je broj izbeglica i bivših izbeglica u stanju potrebe daleko veći, te da njihovu sudbinu deli i više od 203.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije, kao i 18.000 lica koja su raseljena unutar teritorije KiM.


Srbija je, osim prema hiljadama izbeglica i interno raseljenih, pokazala humanost i poštovanje međunarodnih standarda i prema više od milion migranata iz Azije i Afrike koji su prešli preko teritorije Srbije, kao i prema oko 6.000 njih koji su trenutno smešteni u prihvatnim i centrima za azil.

Međutim, i pored uloženih napora i značajnih finansijskih sredstava iz budžeta i od donatora, izbegličko pitanje na ovim prostorima i dalje nije zatvoreno.

"Ostvareni su veliki pomaci, prvenstveno u rešavanju egzistencijalnih pitanja ove populacije i dinamici obezbeđivanja trajnih stambenih rešenja, koja poslednjih godina iznosi pet trajnih rešenja na dan. Do sada je značajan broj izbegličkih porodica ostvario trajno rešenje, i dobio pomoć u ekonomskom osnaživanju", stoji u saopštenju.

Od 2008. do 2016. godine, iz budžetskih sredstava Srbije omogućeno je da se u 171 jedinici lokalne samouprave, uključujući i opštine na KiM, stambeno zbrine više od 5.700 porodica izbeglica i interno raseljenih lica i to dodelom 4.828 paketa građevinskog materijala i 947 seoskih kuća sa okućnicom.

Takođe, omogućeno je da se ekonomski osnaži više od 4.700 porodica izbeglica i interno raseljenih.

Veliki broj stambenih rešenja biće obezbeđen i zahvaljujući Regionalnom stambenom programu (RSP), zajedničkom višegodišnjem programu koji se finansira donatorskim sredstvima, radi stambenog zbrinjavanja najugroženijih izbegličkih porodica u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

U okviru RSP-a do sada je za Srbiju obezbeđeno više od 100 miliona evra koji su namenjeni za rešavanje stambenih potreba za skoro 5.000 izbegličkih porodica.

Obezbeđenim sredstvima omogućena je dodela četiri modela stambenih rešenja - 1.958 stanova, 1.620 paketa građevinskog materijala, 968 seoskih kuća sa okućnicom i 351 montažna kuća.

Do kraja ovog meseca biće uručeno hiljadito stambeno rešenje u okviru RSP-a, koji se u Srbiji sprovodi od kraja 2013. godine.

Procenjuje se da je oko 7.000 izbegličkih porodica i dalje u potrebi za trajnim stambenim rešenjem, a rešavanje stambenih potreba, biće završeno u naredne četiri godine.

Uporedo sa stambenim zbrinjavanjem izbeglica teče i zatvaranje kolektivnih centara.

U saopštenju se podseća da je u Srbiji, 1996. godine bilo 700 kolektivnih centara sa više od 50.000 ljudi.

Danas, u preostalim kolektivnim centrima, od kojih je pet na teritoriji centralne Srbije i osam na KiM, smešteno je još 530 korisnika, kojima će u narednom periodu obezbeđena adekvatna stambena rešenja.

Iz Komesarijata ukazuju da bi postojeća situacija bila povoljnija da su zemlje porekla, a prvenstveno Hrvatska, pokazale više volje za rešavanje brojnih otvorenih pitanja.

Za više od 20 godina, svega se 144.000 izbeglica vratilo u zemlje porekla - 75.000 u BiH i 69.000 u Hrvatsku.

"Neadekvatan pristup pravima izbeglih lica iz Hrvatske u njihovim matičnim zemljama svih ovih godina je predstavljao veliki kamen spoticanja u regionu. Uprkos brojnim pomacima i dalje su aktuelna nerešena pitanja dospelih, a neisplaćenih penzija, dinarske i devizne štednje, oduzetih stanarskih prava, izostanak obnove više od 10.000 srušenih srpskih kuća u područjima gde nije bilo ratnih dejstava, kao i povrata oduzetog poljoprivrednog zemljišta", ističe se u saopštenju.

Kao posebno zabrinjavajuće, u Komesarijatu ističu izostanak adekvatnog odgovora nadležnih institucija Hrvatske na porast broja incidenata zasnovanih na nacionalnoj osnovi i proisteklih iz govora mržnje, kao i odsustvo zaštite srpskog jezika i pisma.

Komesarijat se zahvaljuje međunarodnim organizacijama i svim donatorima na ukazanoj podršci i uloženim sredstvima za poboljšanje života izbegličke populacije, kao i na naporima u borbi za uspostavljanje mehanizama za sveobuhvatno i pravedno rešavanje preostalih otvorenih pitanja regionalnog procesa.

Poručuju da je Srbija potpuno posvećena ispunjavanju svojih obaveza i jačanju stabilnosti i mira na Balkanu.

Inače, u Srbiji je za proces trajne integracije izbeglica nadležna Komisija za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica u skladu sa Nacionalnom strategijom za rešavanje pitanja izbeglica i interno raseljenih za period od 2015. do 2020. godine.

Uz Komesarijat za izbeglice i migracije, Komisiju, na čijem čelu je ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, čine i predstavnici ministarstava nadležnih za spoljne poslove, finansije, lokalnu samoupravu, stanovanje i socijalna pitanja, kao i Kancelarije za evropske integracije.

Svi nadležne institucije su aktivno uključene u sprovođenje Regionalnog stambenog programa, uz posebno angažovanje ministarke bez portfelja zadužene za evropske integracije Jadranke Joskimović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva