:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2017   12:05

0

291

U Muzeju PTT u Beogradu održana tribina o radu Nikole Tesle


Predavanje je održao vanredni profesora Učiteljskog fakulteta u Beogradu Miodrag Vuković, koji je istakao da su mnoga Teslina otkrića po značaju prevazilazila period u kome su patentirana.





Prema njegovim rečima, zato je sigurno da Tesla ne pripada 19. i 20. veku u kojima je živeo i radio, već godinama koje idu daleko unapred.



"Hteo je da uradi nešto što bi stvorilo raj na zemlji", rekao je Vuković, dodavši da su mnogi Teslini izumi kod njegovih savremenika izazivali otpor i nerazumevanje.



On je ocenio i da razni kablovi koje su i prilikom praćenja tribine koristili novinari i snimatelji sada ne bi bili potrebni, da je iskorišteno sve što je Tesla izumio.



"Uveren sam da se mnogi njegovi pronalasci i sada koriste u tajnim labaratorijama", rekao je Vuković.



Viši kustos PTT muzeja Željko Sarić je istakao da je tema večerašnje tribine odabrana i iz simboličnih razloga jer je Tesla 12. oktobra pre 130 godina  prijavio u SAD svoje patente vezane za prenos električne energije.



On je naveo da je Tesla tokom 1887. godine i u delu naredne godine prijavio više od 40 raznih patenata koje su doveli do idustrijske revolucije.



Nikola Tesla (1856-1943) je pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.



Nakon rada u Budimpešti, Parizu i Strazburu, Tesla dolazi u junu 1884. u SAD, gde ostaje do svoje smrti 7. januara 1943. godine. 



Otkrića Tesle u oblasti polifaznih naizmeničnih struja bila su jedan od snažnih pokretača industrijske revolucije krajem prošlog veka.



Patenti polifazni elektromagnetni motor i prenos električne snage, koje je Tesla prijavio 12. oktobra 1887. godine, označili su početak "revolucionarnog hoda" naizmeničnih struja.



Nekoliko godina kasnije, ovaj sistem primenjen je u projektu hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva