TV Most - U Muzeju PTT u Beogradu održana tribina o radu Nikole Tesle
Vesti
U Muzeju PTT u Beogradu održana tribina o radu Nikole Tesle

19:29, 11.10.2017

|

Izvor: Beta

U Muzeju PTT u Beogradu večeras je održano predavanje "Tesla i izmenjena stanja svesti" čime je nastavljen ciklus tribina posvećenih životu i radu svetski priznatog naučnika Nikole Tesle.


Predavanje je održao vanredni profesora Učiteljskog fakulteta u Beogradu Miodrag Vuković, koji je istakao da su mnoga Teslina otkrića po značaju prevazilazila period u kome su patentirana.

Prema njegovim rečima, zato je sigurno da Tesla ne pripada 19. i 20. veku u kojima je živeo i radio, već godinama koje idu daleko unapred."Hteo je da uradi nešto što bi stvorilo raj na zemlji", rekao je Vuković, dodavši da su mnogi Teslini izumi kod njegovih savremenika izazivali otpor i nerazumevanje.On je ocenio i da razni kablovi koje su i prilikom praćenja tribine koristili novinari i snimatelji sada ne bi bili potrebni, da je iskorišteno sve što je Tesla izumio."Uveren sam da se mnogi njegovi pronalasci i sada koriste u tajnim labaratorijama", rekao je Vuković.Viši kustos PTT muzeja Željko Sarić je istakao da je tema večerašnje tribine odabrana i iz simboličnih razloga jer je Tesla 12. oktobra pre 130 godina  prijavio u SAD svoje patente vezane za prenos električne energije.On je naveo da je Tesla tokom 1887. godine i u delu naredne godine prijavio više od 40 raznih patenata koje su doveli do idustrijske revolucije.Nikola Tesla (1856-1943) je pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.Nakon rada u Budimpešti, Parizu i Strazburu, Tesla dolazi u junu 1884. u SAD, gde ostaje do svoje smrti 7. januara 1943. godine. Otkrića Tesle u oblasti polifaznih naizmeničnih struja bila su jedan od snažnih pokretača industrijske revolucije krajem prošlog veka.Patenti polifazni elektromagnetni motor i prenos električne snage, koje je Tesla prijavio 12. oktobra 1887. godine, označili su početak "revolucionarnog hoda" naizmeničnih struja.Nekoliko godina kasnije, ovaj sistem primenjen je u projektu hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design