:

:

TV Most

Foto: Tv Most

clock

Septembar 22, 2017   18:42

0

243

U borbi sa vremenom neki zanati ipak opstaju


Krojačicu Milicu Sedlarević zatičemo za šivaćom mašinom dok sa puno ljubavi i pažnje skraćuje mušteriji haljinu Objašnjava kakav je postupak rada i ističe da u zavisnosti od modela traje i operacija prepravke. "Obavljam sve zanatske usluge a iako je garderoba dostupnija nego ranije prekrajanja i prepravki nikada nije bilo više", kaže Milica.



Objašnjva da konfekciski brojevi ne odgovaraju većini građana pa su česte prepravke i na novoj garderobi.



"Nema interesovanja mladih da uče ovaj zanat , mogla bih da im prenesem znanje ali nema onih koji bi da budu šnajderke", kaže ona.



Priča da joj je šivaću mašinu "Bagat" kupila svekrva sedamdesetih godina, Milica je završila šnajderski kurs , osmdesetih se zaposlila u fabrici "Prvi maj" iz Pirota gde je radila sedam osam godima i sastavljala već skrojene delove odeće.



"Ovde sam ostala i zahvaljujući radu sa ljudima i šivaćoj mašini, sačuvala sam pamet posle tragičnog gubitka sina", završava svoju priču ova vredna krojačica koja , kako mitrovčani kažu ima radnju "kod Kraša".



"U savremenom dobu zanat možda gubi prima ali majstori zanata uvek će biti na ceni jer koliko god tehnologija otišla daleko svima nama će biti potrebna pomoć koju mogu da pruže samo zlatne ruke starih dobrih majstora.



 


Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva