:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2018   12:05

0

255

U Akvileji izložba Narodnog muzeja - rimska Srbija


Pomoćnik ministra kulture i informisanja za kulturno nasleđe Danijela Vanušić rekla je na otvaranju izložbe da Srbija i Italija ne dele granice niti isti ekonomski status, ali da dele duh bogatog evropskog nasleđa i zajedničke kulturne vrednosti, saopštilo je resorno ministarstvo.




“Istorija je pisala lepe i ružne stranice, bilo je uspona i padova, ali podatak da je 17 rimskih imperatora rođeno na tlu današnje Srbije govori mnogo o našim istorijskim vezama, naglašava značaj teritorije Balkana i svedoči o njegovom uticaju na razvoj jedne od najvećih imperija i kultura na tlu Evrope”, istakla je Vanušićeva. 



Izložba “Blago i carevi - raskoš rimske Srbije“, kako je ocenila, predstavlja omaž i doprinos boljem razumevanju nekih od tih odnosa.



Vanušićeva je izrazila zadovoljstvo što je u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa na reprezentataivan način prikazan jedan segment bogatog i raznovrsnog kulturnog nasleđa Srbije, kao dela jedinstvenog evropskog kulturnog prostora. 



Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je na otvaranju u Akvileji da izložba kroz probrane eksponate predstavlja najbitnije tragove rimske civilizacije u našoj zemlji i objasnila da je reč o 600 godina koje su sa sobom donosile različite društvene odnose i kulturne impulse koji su u balkanske provincije dopirali kako sa tla Italije, tako i iz istočnih provincija. 



"Izvanredan ambijent Palate Meizlik pravo je mesto u kome remek-dela rimske civilizacije otkrivena u Srbiji, a predstavljena pod budnim okom direktora Fondacije Akvileja Kristijana Tiusija svedoče da su temelji savremene evropske civilizacije, oformljeni još pre 2.000 godina, kroz nasleđe iz rimskog perioda i danas dobro prepoznatljivi“, istakla je Borić Breškovićeva.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva