:

:

TV Most

clock

April 07, 2017   12:05

0

131

Tužilastvo CG:Jedam od ključnih svedoka promenio iskaz

Opozicioni Demokratski Front (DF) juče je predstavio javnosti naknadnu izjavu Velimirovića u kojoj navodi da ga je "zloupotrebilo" specijalno tužilaštvo Crne Gore.

Velimirović je jedan od ključnih svedoka crnogorskog tužilaštva, po čijim navodima je policiji otkrio plan grupe koja je na dan parlamentarnih izbora, oktobra prošle godine, navodno planirala nasilan upad u Skupštinu, proglašenje izborne pobjede Fronta i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Djukanovića.

Ovaj bivši policajac sa iz Zubinog potoka i pripadnik Ravnogorskog pokreta se nagodio s tužilaštvom i u decembru prošle godine priznanjem krivice da je član kriminalne organizacije koja je pripremala napad, osudjen je na šest meseci zatvora.

Naknadno je, medjutim, izjavom datom sredinom januara i overenom u sudu u Novom Pazaru, a do koje je došao DF, saopštio da je njegovo priznanje da je bio član kriminalne organizacije "sastavilo Specijalno tužilaštvo Crne Gore koje on nije čitao, već samo potpisao".

"Niko od nas nije posedovao oružje, niti bilo koje sredstvo kojim bi neko mogao da bude makar i lakše povredjen. Nismo imali namere da vršimo nasilje ni prema gradjanima, njihovim političkim

predstavnicima, prema policiji niti da preuzmemo vlast nasilnim sredstvima", naknadno je naveo Velimirović, iako je po navodima tužilaštva on bio zadužen za nabavku i uništenje oružja.

Crnogorsko Tužilaštvo navodi da je Velimirović promenio iskaz pod pritiskom, kao i da je on "svesno i dobrovoljno priznao delo koje mu se stavlja na teret".

"Naknadna izjava Velimirovića da je konstrukcija njegovog priznanja sastavljena od strane Specijalnog državnog tužilaštva, može jedino ukazivati da je on izložen pritiscima onih lica protiv kojih

krivični postupak nije okončan, odnosno struktura koje stoje iza njih, o čemu je nedavno i obavestio specijalnog tužioca", navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Crnogorsko tužilaštvo je osumnjičilo 25 osoba iz Rusije, Srbije i Crne Gore za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma na izborni dan.

Većina od 20 uhapšenih državljana Srbije došla je u Crnu Goru na poziv Velimirovića.

On je u naknadnoj izjavi naveo da je motiv dolaska bio pomoć Srbima u Crnij Gori, a ne nasilje prema državi Crnoj Gori.

Medju osumnjičenima su i čelnici DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva