:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2015   12:05

0

124

Tropske vrućine, danas 39 stepeni

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo. Duvaće slab vetar promenljivog pravca. Jutarnja temperatura kretać se od 18 do 25, a najviša dnevna od 36 do 39 stepeni.

I u Beogradu biće sunčano i veoma toplo. Jutarnja temperatura biće oko 25, a najviša dnevna oko 39 stepeni.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 26. jula, biće suncano i veoma toplo, a temperature znatno iznad prosecnih vrednosti. U planinskim predelima uz lokalni razvoj oblacnosti ponegde je moguća pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavina.

U Srbiji je juče u 16 sati, kako je objavio Republički hidrometeorološski zavod, bilo najtoplije u Velikom Gradištu gde je živa u termometru dostigla 38 stepeni, kao i u Smederevskoj Palanci, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Ćupriji i Nišu gde je izmereno 37 stepeni.

U Beogradu, Valjevu, Zrenjaninu i Kikindi, kao i Loznici, Negotinu, Kraljevu i Kruševcu, Zaječaru i Vranju izmereno je 36 stepeni.

Građani su spas od vrućine potražili na bazenima, ali i pored reka i jezera.

Portparol beogradske Hitne pomoći Nada Macura izjavila je, sudeći prema intevencijama, da su građani poslušali apele i savete lekara.

Tome u prilog govori činjenica da su ekipe Hitne pomoći imale 97 intervencija, od čega 34 na javnim mestima.

Apel su uputili i Putevi Srbije upozoravajući sve učesnike u saobraćaju da zbog visokih temperatura ne putuju tokom najtoplijeg dela dana, već rano ujutro ili predveče i da se tokom putovanja odmaraju češće nego obično i uzimaju više tečnosti.

Inače, zbog najavljenih tropskih vrućina, JKP "Beogradski vodovod i kanalizacij" je postavila cisterne sa vodom za piće na više lokacija u gradu.

Zbog najavljenih tropskih vrućina cisterne će biti postavljene danas u periodu od 10 do 18 časova i to na Trgu republike kod Staklenca, na donjoj okretnici na Zelenom vencu, na Trgu Slavija, u Pionirskom parku, blizu stanice, na Železničkoj stanici ka bolnici Sveti Sava, na Sajmu u blizini spoljnih biletarnica.

Istovremeno će JKP "Gradska čistoća" postaviti svoje cisterne kod TC Ušće (kod Šest kaplara), Omladinskih brigada preko puta GO Novi Beograd, na Glavnoj ulici u Zemunu kod Pošte, raskrsnica Radničke i Paštrovićeve, kod Ade Ciganlije ka Šećerani, Karađorđeva, kod autobuske stanice u parku Bristol, i Bulevar oslobođenja uz stajalište Karađorđev park ka Narodnoj biblioteci Srbije.

Zbog ekstremno visoke temperature, kao i velikih vrućina koje se najavljuju i za predstojeći period, cisterne s pijaćom vodom na najfrekventnijim lokacijama postavljene su i u Novom Sadu.

Osim cisterni, građani se u Novom Sadu mogu osvežiti pitkom i hladnom vodom i na slavinama, koje već danima stoje montirane na 11 najfrekventnijih lokacija u gradu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva